Εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση ηλεκτρονικής κατασκοπίας σε βάρος κυβερνητικών υπηρεσιών 40 χωρών σε όλον τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίες είναι και η Ελλάδα, αποκάλυψαν ερευνητές της ρωσικής εταιρείας λογισμικού Kaspersky Lab.
Σύμφωνα με την έκθεση της Kaspersky η δράση των χάκερς ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια και είχε ως στόχο περισσότερες από 350 κυβερνητικές υπηρεσίες, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, στρατιωτικές υπηρεσίες, πρεσβείες, πυρηνικές εγκαταστάσεις, εταιρείες πετρελαίου, τηλεπικοινωνιών και νανοτεχνολογίας, στις 40 αυτές χώρες.
Όπως αποκάλυψαν οι ερευνητές της Kaspersky, η κλοπή των στοιχείων έγινε μέσω ενός κακόβουλου λογισμικού, που ονομάστηκε NetTraveler, και το οποίο δημιούργησε ομάδα 50 ατόμων, που στην πλειοψηφία τους μιλούν κινέζικα και γνωρίζουν πολύ καλά αγγλικά.
Με το εν λόγω λογισμικό, οι δράστες κατάφεραν να υποκλέψουν ευαίσθητα δεδομένα, καταγράφοντας πληκτρολογήσεις και αποσπώντας διάφορα αρχεία Office και PDF. Οι χάκερς πραγματοποιούσαν τις επιθέσεις με τη μέθοδο του «ψαρέματος», δηλαδή στέλνοντας «μολυσμένα» links μέσω email ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Οι χώρες που δέχτηκαν τις περισσότερες επιθέσεις από τους κατασκόπους ήταν η Ρωσία, η Ινδία, η Μογγολία, το Κιργιστάν και το Καζακστάν, που όλες τους συνορεύουν με την Κίνα, ενώ ανάμεσα στις χώρες που μπήκαν στο στόχαστρο των δραστών ήταν και η Ελλάδα, όπως φαίνεται και στον χάρτη που δημοσίευσαν οι ερευνητές της Kaspersky.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.