Την ανησυχία του για την πολιτική σταθερότητα στην ευρωζώνη, εκφράζει με άρθρο του στους Financial Times, Peter Spiegel, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι υα πράγματα σε αυτό το πεδίο δεν ήταν ποτέ χειρότερα.Ειδικότερα, όσον αφορά την Ελλάδα, ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας σχολιάζει ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ διατηρούν μετά βίας την κυβερνητική πλειοψηφία, την ώρα που τα ακραία κόμματα αριστεράς και δεξιάς (εννοεί ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή), συγκεντρώνουν μαζί 40%. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ιταλία, έχει ξοδέψει τη σύντομη ζωή της σε πυροσβεστικές προσπάθειες, ωστόσο βρίσκεται διαρκώς ένα βήμα πριν «καεί».
Από την πλευρά της η Ισπανία συγκλονίζεται από το σκάνδαλο δωροδοκιών, ενώ ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας απέτρεψε τις πρόωρες εκλογές μόνο επειδή παρέδωσε την εξουσία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, στον επικεφαλής του εταίρου του στην κυβέρνηση συνασπισμού, ο οποίος τάσσσεται κατά της λιτότητας.
Παρόλα αυτά, οι επενδυτές δείχνουν να αγνοούν την πολιτική αστάθεια στην ευρωζώνη. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστούν νέα προγράμματα διάσωσης σύντομα.
Ωστόσο, η απουσία μιας ευρύτερης αναταραχής στις αγορές μπορεί να σημαίνει δύο μόνο πράγματα: Είτε οι επενδυτές «κοιμούνται», έχοντας μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας, είτε η κρίση της ευρωζώνης, όπως την ξέραμε, έχει τελειώσει.
Ωστόσο, πόσο πιθανό είναι το δεύτερο σενάριο, διερωτάται ο Spiegel. Από το ξέσπασμα της κρίσης, το ευρώ απειλείται από δύο διαφορετικά αλλά αλληλένδετα σενάρια: Μαζική φυγή καταθέσεων που πιστεύουν ότι τα ευρώ τους θα μετατραπούν σε δραχμές, εσκούδα ή πεσέτες, ή διάσωση της Ιταλίας, της οποίας το χρέος ξεπερνά τα 2 τρις. ευρώ
Μόλις 18 μήνες πριν, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, απείλησε να προχωρήσει σε σε δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα οι ηγέτες της ΕΕ =να δηλώσουν ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι εθελοντική, επιμένοντας ότι το ελληνικό δημοψήφισμα θα ήταν ψήφος για το «μέσα ή έξω» από το ευρώ.
Τον Μάρτιο του 2013, έκαναν ένα βήμα παραπέρα, τρομοκρατώντας τους καταθέτες, με τις εξελίξεις στην Κύπρο. Παρόλα αυτά, κανένα από αυτά τα γεγονότα, τα δεν προκάλεσαν κάτι παραπάνω από έναν μικρό τραπεζικό «συνωστισμό».
Ετσι μένει ο παράγοντας Ιταλία. Τίποτε από όσα γίνονται στις Βρυξέλλες, δεν μπορεί πραγματικά να σώσει την Ιταλία, αν οι αγορές αποφασίσουν ότι το χρέος της Ρώμης δεν είναι βιώσιμο. Το μόνο πράγμα που θα απομένει τότε ανάμεσα στην Ιταλία και την άβυσσο, θα είναι οι μηχανές εκτύπωσης χρήματος της ΕΚΤ, που ο Mario Draghi πριν ένα χρόνο υποσχέθηκε ότι θα βάλει να δουλέψουν.
Πηγή banking news.gr
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.