Χωνέψιμα από το στομάχι μικροτσίπς ενσωματωμένα σε φάρμακα θα είναι σε θέση σύντομα να «πληροφορούν» το γιατρό εάν κάποιος ασθενής όντως τηρεί τη φαρμακευτική του αγωγή ή όχι.
Αυτοί οι αισθητήρες είναι οι πρώτες χωνέψιμες συσκευές που εγκρίθηκαν από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (FDA), σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στο πεδίο της ψηφιακής ιατρικής, αλλά και σε εκείνο του ολοένα και πιο κοντά στο σώμα ελέγχου των ατόμων (πιο κοντά δεν γίνεται).
Σύμφωνα με τον διευθυντή γνωστού Επιστημονικού Ινστιτούτου στο La Jolla της Καλιφόρνια (Scripps Translational Science Institute), οι μισοί σχεδόν άνθρωποι παγκοσμίως δεν λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή τους όπως θα έπρεπε. Και προσθέτει πως αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει μία λύση σε αυτό το πρόβλημα, ούτως ώστε να γνωρίζουν οι γιατροί τι να περιμένουν και πώς να χειριστούν την κατάσταση.
Το Ινστιτούτο δεν σχετίζεται κατά κανένα τρόπο με την κατασκευάστρια εταιρεία (Proteus Digital Health), αλλά ασπάζεται το φουτουριστικό ρόλο που μέλλει να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δε η καταληκτική φράση του ίδιου διευθύνοντος στελέχους, ο οποίος φέρεται πως δήλωσε: «Είναι σαν να σε παρακολουθεί ο Μεγάλος Αδελφός να παίρνεις τα φάρμακά σου».
Οι μεγέθους σωματιδίου άμμου αισθητήρες αποτελούνται από ένα μικροσκοπικό τσιπ πυριτίου που περιέχει μικρές ποσότητες μαγνησίου και χαλκού. Όταν καταποθεί, ερχόμενο σε επαφή με τα υγρά του στομάχου, παράγει μία μικρή ηλεκτρική κένωση η οποία στέλνει ένα σήμα στην επιφάνεια του δέρματος του ασθενούς, όπου ένα αυτοκόλλητο αναλαμβάνει να κωδικοποιήσει το σήμα και να το αποστείλει στην κινητή συσκευή ενός ειδικού υπεύθυνου υγείας.
Προς το παρόν η FDA, καθώς και ο ανάλογος οργανισμός στην Ευρώπη , έχουν εγκρίνει τη συσκευή, βάσει μελετών που αποδεικνύουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά της όταν εμφυτευτεί σε χάπια πλασίμπο.
Ωστόσο, η εταιρεία Proteus φιλοδοξεί να δει την τεχνολογία να ενσωματώνεται και σε μία άλλη σειρά από χάπια και μάλιστα σχετικά σύντομα.
«Υποψήφια» φάρμακα είναι εκείνα που πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά για χρόνια, όπως εκείνα που αφορούν την πρόληψη της φυματίωσης, το διαβήτη και τις άλλες χρόνιες παθήσεις που πλήττουν τους ηλικιωμένους.
Ζητούμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι η επίπληξη των ασθενών, αλλά η καλύτερη κατανόηση του πώς αυτοί ανταποκρίνονται στη θεραπεία, ούτως ώστε οι γιατροί να προχωρήσουν στη χορήγηση κάποιου άλλου φαρμάκου αν διαπιστώσουν ότι το προηγούμενο δεν λαμβάνεται κατά τον προσήκοντα τρόπο.
Σε βιβλίο του, που εκδόθηκε τον Ιανουάριο υπό τον τίτλο The Creative Destruction of Medicine (Η δημιουργική καταστροφή της ιατρικής), ο συγγραφέας Έρικ Τόπολ διατείνεται ότι η δεκαετία που έρχεται θα μείνει στην ιστορία ως η εποχή των ψηφιακών ιατρικών τεχνολογιών.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.