Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ταραχές στην Τουρκία (οι φωτογραφίες που δεν θέλουν να δείτε)

Τέσσερις νεκροί και εκατοντάδες (τουλάχιστον 400) τραυματίες είναι ο θλιβερός απολογισμός σε αιματηρά επεισόδια που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Τουρκία, κυρίως στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Εν μέσω απαγόρευσης, από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, της μετάδοσης ειδήσεων σχετικών με τα επεισόδια ή της προβολής εικόνων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η τουρκική αστυνομία έπνιξε στο αίμα τις ογκώδεις διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων, που ακολούθησαν τη βίαιη απομάκρυνση διαδηλωτών από το Πάρκο Γκεζί, στην περίφημη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για τα σχέδια της κυβέρνησης να ισοπεδώσει το πάρκο, μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή, και να προχωρήσει στην ανέγερση ενός ακόμη εμπορικού κέντρου, από αυτά που «κατακλύζουν» την πλατεία Ταξίμ.
Έπειτα από τέσσερις ημέρες παραμονής στο πάρκο, η αστυνομία επενέβη, κάνοντας χρήση υπέρμετρης βίας. Αυτό εξόργισε τους κατοίκους όχι μόνο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και άλλων τουρκικών πόλεων, που βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους.
Το αποτέλεσμα ήταν, εκτός των τεσσάρων νεκρών, να υπάρξουν και περισσότεροι από 400 τραυματίες, πέντε εκ των οποίων νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση αληθινών σφαιρών κατά των διαδηλωτών, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές είχαν ακροβολιστεί σε διάφορα σημεία πέριξ της πλατείας Ταξίμ, ανοίγοντας πυρ κατά του πλήθους

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και νοσοκομειακές πηγές, δέκα διαδηλωτές έφεραν εγκεφαλικά τραύματα, ενώ άλλοι τρεις τυφλώθηκαν από τα βίαια χτυπήματα των δυνάμεων καταστολής, στις μάχες σώμα με σώμα που σημειώθηκαν κυρίως στην πλατεία Ταξίμ.
Οι πληροφορίες αυτές μεταδίδονταν με κάθε επιφύλαξη, καθώς επίσημη ενημέρωση δεν υπήρχε, αφού η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε στα μέσα ενημέρωσης να μεταδώσουν οτιδήποτε σχετικά με τα επεισόδια. Όπως ήταν φυσικό, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, πήραν «φωτιά», με τη ροή πληροφοριών, αλλά και φωτογραφιών, να αποκαλύπτει το μέγεθος της αστυνομικής θηριωδίας.
Κάνοντας χρήση χημικών, αλλά και με αντλίες νερού, οι δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε άλλες πόλεις της γειτονικής χώρας. Στην Άγκυρα δε, η αστυνομία απομάκρυνε με τη βία ένα ογκώδες πλήθος διαδηλωτών, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, AKP.
Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και για την απαγόρευση του αλκοόλ από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, το κλίμα ήταν έκρυθμο, με τις πληροφορίες μάλιστα να θέλουν νέες ογκώδεις διαδηλώσεις να προγραμματίζονται για σήμερα σε διάφορες πόλεις ανά τη χώρα. Στο Twitter, συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις διαδηλωτών, αλλά και απλών πολιτών, για μετάδοση των ειδήσεων από κάθε δυνατή πηγή, προκειμένου να μάθει ο κόσμος τι συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας τρόμου στην Τουρκία.
Φωτογραφίες με ματωμένους δρόμους και αφηγήσεις διαδηλωτών που χτυπήθηκαν από αστυνομικούς, με συνέπεια να χρειαστεί να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, «κατέκλυσαν» τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πληροφορίες ήθελαν ακόμα και το στρατό της χώρας να απειλεί να βγει στους δρόμους και να τεθεί αντιμέτωπος με τις δυνάμεις καταστολής, εάν η αστυνομία δεν σταματούσε τις ανηλεείς επιθέσεις κατά διαδηλωτών.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έσπευσαν να κατακρίνουν τη δράση των αστυνομικών αρχών, υποστηρίζοντας ότι η χρήση βίας κατά μιας ειρηνικής διαδήλωσης ήταν αδικαιολόγητη.
Όσο συνέβαιναν τα δραματικά γεγονότα, κλίμα αναστάτωσης επικρατούσε σε Λευκό Οίκο, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Αμερικανικό Πεντάγωνο, ενώ πραγματοποιούνταν συνεχείς συσκέψεις για τη διαχείριση της σοβαρής κρίσης στην Τουρκία. Πολλοί μάλιστα εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελέσει και την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση του καθ' όλα απολυταρχικού Ερντογάν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...