Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Κόντρα Παπακωνσταντινου - ΣΔΟΕ για τις 2.000 καταθέσεις στην Ελβετία


Όλα ξεκίνησαν πριν από δυο χρόνια, όταν η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, και νυν πρόεδρος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε από έναν υπάλληλο Ελβετικής τράπεζας, μία λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες των Ευρωπαϊκών χωρών....


Η λίστα που περιελάμβανε και τις δραστηριότητες 2.000 Ελλήνων που είχαν καταθέσει συνολικά 1,5 δις ευρώ, δόθηκε από την Christine Lagade, στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, το 2010 ωστόσο ποτέ δεν ήρθαν στο φως τα στοιχεία.

Η άγνοια για το περιεχόμενο της λίστας προκάλεσε τη παρέμβαση του Γρηγόρη Πεπόνη. Ο φάκελος του Οικονομικού Εισαγγελέα, σύμφωνα με τον ALPHA περιέχει μία ερώτηση του σημερινού αρχηγού της ΔΗΜ.ΑΡ, Φώτη Κουβέλη, προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου όπου τον ρωτά τι έχει γίνει με τη λίστα. Ο τότε υπουργός Οικονομικών απάντησε στον Φώτη Κουβέλη ότι έχει παραδώσει τη συγκεκριμένη λίστα στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου.

Όμως ο φάκελος, περιέχει και ένα άλλο έγγραφο, στο οποίο οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ομολογούν ότι η συγκεκριμένη λίστα κάπου έχει χαθεί. Απ’ ότι φαίνεται, η λίστα αυτή δεν έφτασε ποτέ στα ‘’χέρια’’ του ΣΔΟΕ.

Ωστόσο, το περιβάλλον του Γιώργου Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει ότι το διάστημα που ο Γιάννης Καπελέρης ήταν επικεφαλή του ΣΔΟΕ, του είχε στείλει 20 ονόματα μεγαλοκαταθετών που περιελάμβανε η λίστα και όταν ανέλαβε επικεφαλής ο Γιάννης Διώτης, του έστειλε το σύνολο της λίστας.

Από την πλευρά του το ΣΔΟΕ, διαβεβαιώνει ότι η λίστα που είχε λάβει περιείχε 700-750 ονόματα. Όμως τα στοιχεία ήταν έτσι δεδομένα, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αξιοποιηθούν. Έτσι το ΣΔΟΕ, ζήτησε πρόσθετες διευκρινήσεις, για τις οποίες δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

Η απάντηση Παπακωνσταντίνου


"Προς τα τέλη του 2010 ζήτησα με δική μου πρωτοβουλία από την Γαλλίδα ομόλογό μου Christine Lagarde στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετικές τράπεζες από τη λίστα που ακουγόταν διεθνώς ότι υπήρχε στην κατοχή των Γαλλικών αρχών. Μέσω διπλωματικής οδού εστάλη λίστα με περίπου 2000 ονόματα Ελλήνων με στοιχεία καταθέσεων παρελθόντων ετών ύψους περίπου 1,5 δις Ευρώ σε μία Ελβετική τράπεζα. Τα ονόματα των μεγαλυτέρων καταθετών δόθηκαν στον τότε Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στο νέο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Διώτη. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτης διερευνούσε τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ελβετικές αρχές για την απόδοση φόρου στο σύνολο των ελληνικής προέλευσης καταθέσεων, διαπραγμάτευση που συνεχίστηκε και μετά την αποχώρησή μου από το Υπουργείο και δεν έχει μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Οικονομικών, και παρά τις σοβαρές αντιστάσεις που υπήρξαν, προχώρησαν σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων, που δεν υπήρχαν μέχρι τότε, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τον εντοπισμό των κρυμμένων εισοδημάτων και την ανάδειξη όσων πλούτιζαν σε βάρος των φορολογουμένων πολιτικών. Σε αυτό το πλαίσιο:

Θεσπίστηκε ο θεσμός του Οικονομικού Εισαγγελέα και ενισχύθηκε με όλες τις απαιτούμενες εξουσίες για την εξυπηρέτηση του διευρυμένου ρόλου του
Ποινικοποιήθηκε η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων και η απόκρυψη συναλλαγών, που αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες της φοροδιαφυγής

Φορολογήθηκαν οι εξωχώριες εταιρείες (offshore), συνήθη οχήματα μεγάλης φοροδιαφυγής, με αποτρεπτικό συντελεστή, προκειμένου να αποκαλυφθούν τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτές

Ενισχύθηκαν οι αρμοδιότητες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και οι υπάλληλοι της απέκτησαν προανακριτικές αρμοδιότητες.
Σχεδιάστηκαν οι πρώτες διασταυρώσεις στοιχείων τόσο για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής, όσο και για τον εντοπισμό πηγών αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, από τις οποίες προέκυψαν και τα πρώτα απτά αποτελέσματα στην είσπραξη.

Διευκολύνθηκαν οι δυνατότητες αναγκαστικής είσπραξης με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων.
Δημιουργήθηκαν πρότυπες δομές υπό την μορφή Ομάδων Εργασίας, για την ανάπτυξη ειδικών πολιτικών και διαδικασιών στους τομείς της Είσπραξης Οφειλών, του ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και των Μεγάλων Επιχειρήσεων, της φορολογικής συμμόρφωσης. Οι έκτακτες αυτές δομές στη συνέχεια εντάχθηκαν στην Κεντρική Διοικητική Υπηρεσία του Υπουργείου.

Ξεκίνησαν όλες οι εργασίες αναβάθμισης και διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου (νέο taxis-net, ELENXIS, ICIS) που σήμερα βαίνουν προς ολοκλήρωση και αποσκοπούν στην καλύτερη εποπτεία και έλεγχο των φορολογουμένων και των υπηρεσιών.

Θεσμοθετήθηκαν μείζονες θεσμικές αλλαγές στη διαδικασία εκδίκασης φορολογικών και τελωνειακών διαφορών από τα διοικητικά δικαστήρια.

Όλος ο σχεδιασμός αποσκοπούσε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αναδιοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού. Οι προσπάθειες λοιπόν από συγκεκριμένους ανθρώπους που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη θα πέσουν για μία ακόμα φορά στο κενό.

Με την ευκαιρία πάντως και της διερεύνησης αυτή της υπόθεσης θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε και την πορεία διαλεύκανσης σειράς φορολογικών υποθέσεων που βρίσκονται στη δικαιοσύνη".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...