Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Wall Street Journal: Δύο οικογένειες δημιούργησαν καρτέλ των καυσίμων στην Ελλάδα[ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ]


- Εάν έριχναν τις τιμές των καυσίμων θα έπεφτε ο πληθωρισμός 1%
- Τα περιθώρια κέρδους στην αγορά καυσίμων της Ελλάδας είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη
- Η έκθεση του ΔΝΤ "καρφώνει" Βαρδινογιάννη και Λάτση
- 1 δισ. δολάρια το χρόνο πληρώνουν παραπάνω οι Έλληνες πολίτες! 

Με δημοσίευμά της, η Wall Street Journal, "καρφώνει" τους δύο Έλληνες μεγιστάνες. Για την ακρίβεια, η εφημερίδα δημοσιεύει την έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία τα διυλιστήρια των Βαρδινογιάννη και Λάτση αντίστοιχα, που χρησιμοποιούν - όπως τονίζει η Wall Street Journal - τη δύναμή τους για να ελέγξουν αποτελεσματικά την αγορά. Διαβάστε στο planet-greece ΟΛΟ το δημοσίευμα....
Το planet-greece μεταφράζει και δημοσιεύει αυτούσιο ολόκληρο το κείμενο, για να μάθουν όλοι οι Έλληνες την αλήθεια. Το ακριβές δημοσίευμα έχει ως εξής:


ΔΝΤ: Η έλλειψη ανταγωνισμού "σκοτώνει" την Ελληνική αγορά καυσίμων

του ALKMAN GRANITSAS, στην Wall Street Journal

Η έλλειψη ανταγωνισμού κοστίζει στους Έλληνες καταναλωτές πάνω από 1 δις δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με σχετική απόρρητη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ως ένδειξη των βαθιών διαρθρωτικών προβλημάτων, που επικαλούνται οι διεθνείς οικονομολόγοι για να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες να σταθεί στα πόδια της.

Παρά την 5ετή ύφεση, την ραγδαία αύξηση της οικονομίας και τις επανειλημμένες προσπάθειες για το άνοιγμα των αυστηρών ρυθμίσεων (σ.σ. εννοεί των κλειστών επαγγελμάτων), οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα - ένα σημαντικό εμπόδιο για την αποκατάσταση της χαμένης ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης της. Ένας από τους λόγους, σύμφωνα με το ΔΝΤ και άλλοι αναλυτές, είναι ένας συνδυασμός των κυρίαρχων εταιρειών και η υπερβολική ρύθμιση που καταπνίγει τους ανταγωνιστές. Οι προσπάθειες για την απελευθέρωση σε δεκάδες τομείς, συμπεριλαμβανομένων των νομικών υπηρεσιών και τα κρουαζιερόπλοια, έχουν σημειώσει μόνο μέτρια πρόοδο.

Οι Αξιωματούχοι του ΔΝΤ, αποτελούν ένα μέρος της Τρόικας των διεθνών επιθεωρητών που έχουν αναλάβει τον έλεγχο και διάσωση της χώρας, μέσω του τελευταίου δανείου των 173 δισ. ευρώ. Η τελευταία εσωτερική έκθεση που εκπονήθηκε από το ΔΝΤ καταγράφει το μεγάλο πρόβλημα της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα αλλά και τα λάθη που στην επιβολή του νόμου, τα οποία επιτρέπουν μεγάλους παίκτες να κυριαρχούν στις αγορές πετρελαίου, ντίζελ και θέρμανσης, βλάπτοντας την οικονομία .

Η νέα συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού που εκλέχθηκε τον Ιούνιο, ισχυρίζεται ότι θέλει να διορθώσει κι ότι κινείται για την καταπολέμηση των αντιανταγωνιστικών πρακτικών στην αγορά.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι "Η καλύτερη λειτουργία της αγοράς καυσίμων είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε και θα εξετάσουμε κάθε πρόταση σχετικά με το πώς μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό» και πρόσθεσε "Ηδη έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους μας, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι λόγω των υψηλών φόρων, η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους φόρους καυσίμων στην Ευρώπη. Οι Έλληνες, λόγω της κρίσης, πληρώνουν πολύ υψηλές τιμές για τη βενζίνη." Ο. κ. Κεδίκογλου πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της έκθεσης λέγοντας ότι το περιεχόμενό του δεν έχει γνωστοποιηθεί στην κυβέρνηση.

Η έκθεση, σύμφωνα με την Wall Street Journal, παρουσιάζει μια σειρά από εμπόδια για την εγκατάσταση ανεξάρτητων παραγωγών φυσικού αερίου από την αγορά καυσίμων του εξωτερικού. Όλοι οι εισαγωγείς πρέπει να διαθέτουν εγκαταστάσεις και τα καύσιμα θα πρέπει να μεταφέρονται μόνο σε μεγάλα ρυμολκούμενα δεξαμενόπλοια. "Αυτό καθιστά αδύνατη για τους ανεξάρτητους σταθμούς φυσικού αερίου τη μεταφορά καυσίμων στην Ελλάδα», αναφέρει η έκθεση.

Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το σχέδιο, αλλά επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά του.

Τέλος όπως αναφέρεται στην έκθεση «Η ελληνική αγορά είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένη και ελέγχεται ουσιαστικά από δύο μεγάλα εγχώρια διυλιστήρια (ΕΛΠΕ και Motor Oil), προσθέτοντας ότι οι χαμηλότερες τιμές των καυσίμων θα μπορούσε να βοηθήσουν στην μείωση του πληθωρισμού στη χώρα περισσότερο από 1%. Επίσης όπως επισημαίνεται τα περιθώρια κέρδους για τα προϊόντα των καυσίμων στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, στην περίπτωση δε του πετρελαίου θέρμανσης, περισσότερο από το διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Tέλος η έκθεση αναφέρει ότι «οι καταναλωτές και οι παραγωγοί, οι φορολογούμενοι, αλλά και τα βενζινάδικα" θα ωφεληθούν από την ελευθέρωση. Αλλά προειδοποιεί ότι «οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι των δύο διυλιστηρίων, οι χονδρέμποροι καθώς και οι τελωνειακοί υπάλληλοι θα αντισταθούν σθενάρα σε μια πιθανή απελευθέρωση στον τομέα των καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...