Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας, το ανώτερο δικαστήριο της χώρας, επικύρωσε την απόλυση του δικαστή ο οποίος αρνήθηκε να δικάσει υποθέσεις με την αιτιολογία ότι υπήρχαν Εσταυρωμένοι στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Ο Δικαστής Luigi Tosti (φωτο κάτω), είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, αφού απολύθηκε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (CSM), πέρσι επειδή αρνήθηκε να εκτελέσει τα δικαστικά του καθήκοντά στο δικαστήριο, στην πόλη Camerino από τον Μάιος του 2005 έως τον Ιανουάριο του 2006, σε «ένδειξη διαμαρτυρίας» για την παρουσία του Σταυρού στις αίθουσες του δικαστηρίου.
Ο Tosti, που είναι Εβραίος,
υποστήριξε ότι η παρουσία των Σταυρών στις Ιταλικές δικαστικές αίθουσες ήταν μια «απειλή για τη θρησκευτική ελευθερία», και ότι οι κατηγορούμενοι έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να δικαστούν σε ‘κοσμικές’αίθουσες δικαστηρίων.
Στην απόφασή του στις 14 Μαρτίου, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αναφέρει ότι το CSM ήταν εξ ολοκλήρου «σωστό» στην απόλυση του Tosti και απέρριψε το επιχείρημα ότι η παρουσία των Σταυρών αποτελούν μια απειλή για την ελευθερία της θρησκείας. Το δικαστήριο επανέλαβε επίσης ότι βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας το μόνο θρησκευτικό σύμβολο που θα εμφανίζεται στα δικαστήρια είναι ο Σταυρός.
Ακόμη και πριν από την έκδοση της απόφασης, ο Tosti είχε δηλώσει ότι θα πάει την υπόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Είμαι έτοιμος να προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο, εάν δεν δικαιωθώ από το Ακυρωτικό Δικαστήριο», είπε ο Tosti στο πρακτορείο ειδήσεων ANSA, τον Φεβρουάριο.
"Δεν μπορεί κάποιος να είναι αναγκασμένος να υποβάλλεται σε μια επίδειξη πίστης, όπως η απεικόνιση του σταυρού», είπε. "Προσελήφθηκα για να υπηρετώ ένα κοσμικό δικαστήριο και όχι ένα εκκλησιαστικό. Σε περίπτωση που η Αίτησή μου αποτύχει, ο αγώνας μου για την ‘κοσμικότητα’ και την ελευθερία θα συνεχιστεί στα αρμόδια δικαστήρια. "
Ωστόσο, μόλις την περασμένη εβδομάδα, στις 18 Μαρτίου, το τμήμα μείζονος συνθέσεως του ΕΔΑΔ ανέτρεψε την απόφαση του 2009 όπου τότε τμήμα του ΕΣΔΑ επιδίωξε να απαγορεύσει τους Σταυρούς από τις ιταλικές σχολικές αίθουσες.
Σε απόφασή του, με 15-προς-2, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η παρουσία του Εσταυρωμένου στις σχολικές αίθουσες "δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κατήχηση από την πλευρά του κράτους", και ότι η ετυμηγορία του 2009 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέρ του γεννημένου στην Φινλανδία Ιταλού πολίτης Soile Lautsi, ο οποίος είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ προκειμένου να απαγορευτούν οι σταυροί στα δημόσια σχολεία της Ιταλίας, ήταν λάθος.
Ο σταυρός "είναι ένα ουσιαστικά παθητικό σύμβολο" έκρινε το ΕΣΔΑ και σημείωσε ότι, «οι συνέπειες του ότι ο Σταυρός που είναι ορατός σε όλους αποδίδει το χριστιανισμό στα σχολεία» αντισταθμίζεται από τη θρησκευτική εκπαίδευση που δεν είναι υποχρεωτική στα ιταλικά σχολεία.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι χαιρέτισε αυτήν την απόφαση.
«Χαιρετίζω με μεγάλη ικανοποίηση την απόφαση που ελήφθη από την ολομέλεια του ΕΣΔΑ να αθωώσει την Ιταλία σχετικά με την κατηγορία της παραβίασης της ελευθερίας της σκέψης και της θρησκείας», δήλωσε ο Φρατίνι. "Σήμερα το λαϊκό αίσθημα της Ευρώπης κέρδισε, διότι η απόφαση ερμηνεύει η φωνή των πολιτών για την υπεράσπιση των αξιών τους και της ταυτότητάς τους."
Η υπουργός Παιδείας Mariastella Gelmini ονόμασε την απόφαση «μια μεγάλη νίκη για την υπεράσπιση ενόςουσιαστικού συμβόλου της ιστορίας της χώρας μας και της πολιτιστικής μας ταυτότητας."
"Ο σταυρός συμπυκνώνει τις αξίες του Χριστιανισμού, τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού και του δυτικού πολιτισμού", είπε η Υπουργός στα μέσα ενημέρωσης.
«Είναι ένα σύμβολο που δεν χωρίζει αλλά ενώνει και η παρουσία του ... δεν αποτελεί απειλή για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους ή την θρησκευτική ελευθερία. "
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.