|
Πρωτοφανείς θερμοκρασίες, χιλιάδες νεκροί, τεράστιες δασικές εκτάσεις καμμένες. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο καύσωνας, πέρυσι το καλοκαίρι, στοίχισε ακριβά στη Ρωσία. Αυτό που τέθηκε υπό αμφισβήτηση ήταν κατά πόσο το ακραίο αυτό φαινόμενο αποτέλεσε απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Τώρα, σε νέα έκθεσή τους, Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα, ο φονικός καύσωνας οφείλεται στη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος και δεν σχετίζεται - άμεσα τουλάχιστον- με την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Μπορεί να βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας περιόδου, κατά την οποία η πιθανότητα εκδήλωσης τέτοιων συμβάντων αυξάνεται ραγδαία, κυρίως λόγω της επίδρασης της αύξησης στη συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Όπως επισημαίνουν ωστόσο, ο καύσωνας «ήταν ως επί το πλείστον αποτέλεσμα της φυσικής εσωτερικής ατμοσφαιρικής μεταβλητότητας».
Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι οφείλεται σε μια ισχυρή και μακροπρόσθεσμη τάση, η οποία «μπλόκαρε» τη μετακίνηση των καιρικών συστημάτων. «Ανάλογα ατμοσφαιρικά πρότυπα έχουν παρατηρηθεί και σε άλλους καύσωνες στην περιοχή», γράφουν οι Ράνταλ Ντόουλ και Μάρτιν Χέιρλινγκ, σημειώνοντας πάντως ότι οι προηγούμενοι καύσωνες δεν είχαν τόσο καταστροφικές συνέπειες. Εξάλλου, προσθέτουν, η περιοχή αυτή δεν έχει επηρεαστεί από την άνοδο της θερμοκρασίας που παρατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη κάτι που παραδέχονται ότι εξέπληξε και τους ίδιους.
Ο περασμένος Ιούλιος ήταν ο θερμότερος για τη δυτική Ρωσία τουλάχιστον από το 1880. Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής, ενώ κατά τους επιστήμονες υπάρχουν ενδείξεις ότι το ίδιο ατμοσφαιρικό πρότυπο σχετίζεται και με τις πλημμύρες που λίγο καιρό αργότερα βύθισαν τεράστιες περιοχές στο Πακιστάν.
«Οπωσδήποτε, πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, όμως σπάνια φαινόμενα εκδηλώνονται και η σπανιότητά τους αυτή καθαυτή δεν σημαίνει κάτι για τα αίτιά τους», δήλωσε ο Ντόουλ σε συνέντευξη Τύπου. Αυτό που και οι δύο τόνισαν είναι ότι θα πρέπει να μελετηθούν τα αίτια τέτοιων φαινομένων, καθώς οι επιπτώσεις τους είναι παγκόσμιες. Ο ρωσικός καύσωνας για παράδειγμα είχε ως αποτέλεσμα μείωση της αγροτικής παραγωγής κατά 40%, κάτι που με τη σειρά του προκάλεσε μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.