Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

Ελεύθεροι σκοπευτές και σχέδια φυγάδευσης ενόψει 25ης Μαρτίου!


Άνευ προηγουμένου μέτρα ασφαλείας παίρνουν οι Αρχές για την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης...της 25ης Μαρτίου, ημέρα που υμνείται η απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική καταπίεση.Σκοπός είναι να μην επαναληφθούν τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη στις 28 Οκτωβρίου. Ενδεικτικό είναι ότι δύναμη 7.000 αστυνομικών, στην οποία περιλαμβάνονται 40 διμοιρίες των ΜΑΤ, θα αναπτυχθεί στην πλατεία Συντάγματος και στους γύρω χώρους!


Έχει οργανωθεί ακόμη και σχέδιο φυγάδευσης του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας σε περίπτωση επεισοδίων, ενώ χαρακτηριστικό του συναγερμού της Ελληνικής Αστυνομίας είναι το γεγονός πως θα ακροβολιστούν ελεύθεροι σκοπευτές στα γύρω κτίρια για παν ενδεχόμενο.
 Οι δημοσιογράφοι δε που θα καλύψουν την παρέλαση θα χρειαστούν ειδική διαπίστευση, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο χώρο απέναντι από τους επισήμους.
 Οι συσκέψεις και οι διαβουλεύσεις από πλευράς πολιτείας είναι συνεχείς, προκειμένου να… μην αμαυρωθεί η μέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
 Από την άλλη, πρωτοβουλίες, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και πρωτοβάθμια σωματεία έχουν καλέσει τα μέλη τους σε διαμαρτυρίες, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα θίξουν το κύρος της ημέρας.
 Παράλληλα πολλοί δήμοι της Ελλάδας έχουν αποφασίσει να καταργήσουν τις εξέδρες των επισήμων, προκειμένου οι πολιτικοί που τυχόν βρεθούν εκεί να μην αποτελέσουν στόχο.
 Πάντως επίκεντρο των εορτασμών, αλλά και των διαμαρτυριών, αναμένεται να είναι το κέντρο της Αθήνας. Για το λόγο αυτό, δήμος και αστυνομία έχουν στρέψει στη στρατιωτική παρέλαση της Κυριακής το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής τους.
 Το σχέδιο αποτροπής των εκτρόπων περιλαμβάνει κιγκλιδώματα που θα περιορίζουν την κίνηση, αυστηρούς ελέγχους ταυτότητας για όσους επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων και προληπτικές προσαγωγές.
 Στο βασικό σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η συνεισφορά μελών των ενόπλων δυνάμεων που, μαζί με αστυνομικούς της Ασφάλειας, θα τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία της πλατείας Συντάγματος και γύρω από την εξέδρα των επισήμων, που -όπως πάντα- θα στηθεί μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Σκοπός των Αρχών είναι ο περίγυρος της εξέδρας να είναι πλήρως ελεγχόμενος. 

«Καλέσματα»
Πολλά είναι τα «καλέσματα» των οργανώσεων και των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που όμως δεν προτρέπουν τα μέλη τους για πόλεμο με... γιαούρτια και ντομάτες, αλλά με συνθήματα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως ο λαός που αυθορμήτως θα θελήσει να διαδηλώσει να είναι προσεκτικός στις προβοκάτσιες. 
Αποστάσεις από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πήρε ο Φ. Κουβέλης τονίζοντας ότι «ο λαός μπορεί να εκφράσει την αγανάκτησή του στην κάλπη».
Παρέμβαση για την παρέλαση έκανε και ο Μ. Θεοδωράκης, που σε επιστολή του δήλωσε -μεταξύ άλλων- πως «η 25η Μαρτίου ανήκει στον Ελληνικό Λαό. Σε κείνους που ακόμα και σήμερα αγωνίζονται για την Ανεξαρτησία της Χώρας».
Σημειώνεται ότι φέτος, για πρώτη φορά, η Συνομοσπονδία Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας ανακοίνωσε ότι τα μέλη της δεν θα συμμετέχουν στην παρέλαση, αντιδρώντας στα σκληρά κυβερνητικά μέτρα που επιβάλλονται.
«Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της και δεν χρειάζονται αυτόκλητοι σωτήρες», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης. Οι κινητοποιήσεις των ακροδεξιών στοιχείων αποτελούν επιπλέον «πονοκέφαλο» για τις Αρχές. Οι αξιωματικοί διαμηνύουν πάντως ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει ανοχή ή κανενός είδους συνεργασία με κανέναν εκτός Σωμάτων Ασφαλείας».

Απομακρύνονται κάδοι σκουπιδιών
Διαπιστεύσεις για να καλυφθεί δημοσιογραφικά από το χώρο των επισήμων η στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει μεθαύριο Κυριακή στο Σύνταγμα, ζητεί για πρώτη φορά η Περιφέρεια Αττικής. Ανάλογη διαδικασία ακολουθεί και ο Δήμος Αθηναίων για την αυριανή μαθητική παρέλαση, ο οποίος ταυτόχρονα λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή επεισοδίων.
Ειδικότερα, ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει το σύνολο της δημοτικής αστυνομίας, η οποία θα βρίσκεται από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο Σύνταγμα και θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης. Ταυτόχρονα, η υπηρεσία καθαριότητας θα απομακρύνει όλους τους κάδους από τη γύρω περιοχή.
Στο Μαρούσι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γ. Πατούλη, θα ακολουθηθεί το ίδιο πρόγραμμα, χωρίς καμία ιδιαίτερη αλλαγή. Αύριο θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Ηρώων, ενώ την Κυριακή η μαθητική παρέλαση.
«Η εξέδρα θα στηθεί κανονικά, ενώ δεν έχουμε ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας», τονίζει ο δήμαρχος Αμαρουσίου.
Στην Καλλιθέα, η δημοτική αρχή προσανατολίζεται σε μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα της παρέλασης την Κυριακή. Αν θα στηθεί ή όχι εξέδρα, αυτό θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κ. Ασκούνη.

Ζωγράφου
Ο Δήμος Ζωγράφου από πέρυσι έχει καταργήσει την εξέδρα των επισήμων υιοθετώντας τα λόγια του Μανώλη Γλέζου πως «τιμάται το Ηρώων κι όχι τα πρόσωπα». Πάντως, ο δήμαρχος Κ. Καλλίρης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε λόγο ούτε να μας τιμούν αλλά ούτε να προκαλούμε».
Στο Χαλάνδρι, η παρέλαση, όπως είπε στο «Έθνος» ο δήμαρχος της πόλης Γ. Κουράσης, θα πραγματοποιηθεί κανονικά χωρίς καμία ιδιαίτερη αλλαγή.
 Φέτος πρόκειται να τοποθετηθεί μια χαμηλή εξέδρα, χωρίς ωστόσο καρέκλες για τους επισήμους.

 Εντολή για μηδενική ανοχή στη Θεσσαλονίκη
Η μη διακοπή της παρέλασης και η διατήρηση των διαδηλωτών σε απόσταση ασφαλείας από την εξέδρα των επισήμων είναι οι δύο βασικοί στόχοι των ειδικών μέτρων τάξης που σχεδιάστηκαν για τις επετειακές εκδηλώσεις της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη για την 25η Μαρτίου.
 Από την πλευρά τους, μέλη πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων, πρωτοβουλίες κατοίκων και ομάδες πολιτών, που κινούνται σε όλο το φάσμα από την άκρα Αριστερά έως την άκρα Δεξιά, ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό «παρών» στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, σχεδιάζοντας να μετατρέψουν την παρέλαση σε λαϊκή διαδήλωση κατά των κυβερνητικών μέτρων και της τρόικας.
 Από το ύψος της οδού Καλλιδοπούλου, όπου έχει στηθεί η εξέδρα, και σε μήκος έως και 2 χιλιομέτρων εκατέρωθεν, θα στηθούν κάγκελα που θα εμποδίζουν την είσοδο πολιτών στο οδόστρωμα, ενώ οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται κατά μήκος της λεωφόρου έχουν σαφείς εντολές για συλλήψεις σε περίπτωση που επιχειρηθούν έκτροπα.
 Ένας κλοιός αστυνομικών θα παραταχθεί γύρω από την εξέδρα των επισήμων ώστε να αποκρουστεί οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης διαδηλωτών, ενώ στοχευμένοι προληπτικοί έλεγχοι θα γίνονται και σε όσους προσέρχονται στον χώρο της παρέλασης.
Η αστυνομία θα διαθέσει όλες τις δυνάμεις της, ενώ εκτιμά πως την παρέλαση θα παρακολουθήσουν περίπου 10.000 πολίτες.

epikaira

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...