εργοστάσιο της Φουκουσίμα, προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να καλύψουν την Κυριακή τη ρωγμή, μήκους 20 εκατοστών, σε έναν αγωγό από τον οποίο ραδιενεργό νερό χύνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Νωρίς το πρωί έγινε γνωστό ότι η Tepco συνεχίζει τις προσπάθειες για να σφραγίσει, με υδατοστεγή υλικά, το ρήγμα στο αυλάκι αποχέτευσης του νερού, που χρησιμοποιείται για την ψύξη του πυρηνικού υλικού των αντιδραστήρων και από το οποίο σημειώνεται διαρροή ραδιενεργού ύδατος στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.
Νωρίς το πρωί έγινε γνωστό ότι η Tepco συνεχίζει τις προσπάθειες για να σφραγίσει, με υδατοστεγή υλικά, το ρήγμα στο αυλάκι αποχέτευσης του νερού, που χρησιμοποιείται για την ψύξη του πυρηνικού υλικού των αντιδραστήρων και από το οποίο σημειώνεται διαρροή ραδιενεργού ύδατος στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.
Οι εργάτες των συνεργείων αναπτύσσουν χημικά πολυμερή υλικά, για να σταματήσουν τη διαρροή από το ρήγμα εύρους 20 εκατοστών, στον τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα 2, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα καλώδια, όπως ανέφεραν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Η προσπάθεια να σφραγιστεί το ρήγμα με τσιμέντο -όπως είχε ανακοινωθεί ότι θα γινόταν- απέτυχε, αναγκάζοντας την Tepco να ζητήσει τη συνδρομή ειδικών από το Τόκιο, ανέφερε ιαπωνική εφημερίδα.
Νέες μετρήσεις, από την κρατική επιτροπή επιστημόνων, έδειξαν ότι τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου-131, που ανιχνεύθηκε στο θαλασσινό νερό σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, είναι τουλάχιστον διπλάσια από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
Σύμβουλος του πρωθυπουργού Ναότο Κάν παραδέχτηκε πως θα χρειαστούν πολλοί μήνες, για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας στους τέσσερις από του έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου.
Η κατασκευή των κτιρίων του εργοστασίου της Φουκουσίμα, 250 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, ήταν τέτοια που του επέτρεπε να αντέξει παλιρροϊκά κύματα ύψους ως 6 μέτρα, αλλά όχι και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που έφτασε τα 14 μέτρα.
Αμέσως μετά τον σεισμό των 9 βαθμών, και οι έξι αντιδραστήρες σταμάτησαν αυτομάτως να λειτουργούν, όμως το τσουνάμι που ακολούθησε κατέστρεψε τα ηλεκτρικά κυκλώματα και το σύστημα ψύξης των πυρηνικών καυσίμων. Τέσσερις από τους αντιδραστήρες υπερθερμάνθηκαν με αποτέλεσμα να προκληθούν εκρήξεις και έκλυση ραδιενεργού καπνού.
Το δυστύχημα αυτό, το σοβαρότερο μετά το Τσερνόμπιλ, «θα είναι μια μακρόχρονη μάχη», παραδέχτηκε ο Γκόσι Χοσόνο, σύμβουλος του Καν στο τηλεοπτικό δίκτυο Fuji TV. Ο ίδιος επισήμανε πως θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας και πρόσθεσε πως «η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά τους περίπου 10.000 ράβδους πυρηνικών καυσίμων, η επεξεργασία των οποίων θα διαρκέσει πολύ».
Η διαδικασία είναι αργή γιατί τεράστιες ποσότητες νερού που χρησιμοποιήθηκαν για το 'ξέπλυμα' των ράβδων πυρηνικών καυσίμων πλημμύρισαν τις αίθουσες που βρίσκονται οι κινητήρες των αντιδραστήρων και τις υπόγειες στοές, καθιστώντας αδύνατη κάθε ανθρώπινη επέμβαση.
Μια πλωτή εξέδρα διαστάσεων 136 Χ 46 μέτρα αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή απέναντι στο εργοστάσιο. Οι δεξαμενές της (χωρητικότητας 10.000 τόνων) θα απορροφήσουν το μολυσμένο νερό από τους αντιδραστήρες.
Δύο πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρουν νερό που διοχετεύεται στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων και στις δεξαμενές χρησιμοποιημένων καυσίμων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun, 550 τόνοι νερού καταναλώνονται κάθε ημέρα στους αντιδραστήρες.
H Tepco ανακοίνωσε την Κυριακή ότι βρέθηκαν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις τα πτώματα δύο υπαλλήλων της που αγνοούνταν από τις 11 Μαρτίου. Από τις έρευνες, εδώ και δύο ημέρες, Ιαπώνων και Αμερικανών στρατιωτών σε όλη την πληγείσα περιοχή, εντοπίστηκαν μόνο 167 πτώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.