Le Monde
Η αμερικανική γερουσία εξέδωσε μια καταδικαστική ετυμηγορία σχετικά με τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, κατηγορώντας μεταξύ άλλων τις τράπεζες επενδύσεων Goldman Sachs και την αδελφή της Deutsche Bank για το ρόλο τους στην κρίση του 2008, αποκαλύπτει ο τύπος.
Σε μια έκθεση 652 σελίδων που αναρτήθηκε από την εφημερίδα New York Times στην ιστοσελίδα της, μια εξεταστική διακομματική επιτροπή της Γερουσίας καταγγέλλει την αποτυχία των ρυθμιστικών αρχών και των οίκων αξιολόγησης, αλλά ολόκληρου του συστήματος που αποδείχτηκε ανίκανο να αποφύγει τη χειρότερη οικονομική κρίση που γνώρισαν οι ΗΠΑ από το 1929.
«Η κρίση δεν ήταν μια φυσική καταστροφή, αλλά το αποτέλεσμα περίπλοκων χρηματοπιστωτικών προϊόντων με υψηλό ρίσκο, συγκρούσεων συμφερόντων που κρατηθήκαν μυστικά και της αποτυχίας των ρυθμιστικών αρχών, των οργανισμών αξιολόγησης και της ίδιας της αγοράς να εμποδίζουν τις παραβιωτικές υπερβολές της Wall Street», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε μετά από δύο χρόνια ερευνών.
3,7 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη το 2007
Δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περίπτωση της Goldman Sachs, η επιτροπή επικρίνει τον τρόπο λειτουργίας της και υπενθυμίζει ότι η πιο διάσημη επενδυτική τράπεζα επιλέγει συχνά να κερδοσκοπεί εις βάρος των δικών της πελατών. Με αυτό τον τρόπο, η Goldman Sachs πούλησε το 2007 σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, ομόλογα, CDO αποκρύπτοντας τις θέσεις που έπαιρνε σε στοιχήματα για την κατάρρευση των προϊόντων αυτών που η ίδια όμως είχε κατασκευάσει.
Για το έτος 2007 και μόνο, αυτά τα στοιχήματα επέφεραν στην τράπεζα κέρδη 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Goldman Sachs πληρώσε πέρυσι 550 εκατομμύρια δολάρια για τη διευθέτηση μιας καταγγελίας από τα εποπτικά όργανα του χρηματιστηρίου (SEC) που την κατηγορούσαν για απάτη.
Η Deutsche Bank είναι επίσης στο στόχαστρο αυτής της εποπτικής επιτροπής για παρόμοιες πρακτικές, σε βάρος των δικών της ιδίων πελατών.
«Οι επενδυτικές τράπεζες που έχουν σχεδιάσει, πουλήσει, ανταλλάσσει και αποκομίσει κέρδη από χρηματοπιστωτικά προϊόντα βασισμένα σε ενυπόθηκα δάνεια αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες της οικονομικής κρίσης».
Η επιτροπή διατύπωσε μερικές συστάσεις από τις οποίες μια «σοβαρή» απαγόρευση του trading (διαπραγμάτευση) για ίδιο λογαριασμό, διάταξη που προβλέπεται αλλά που λείπει από την μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων που ψηφίστηκε πέρυσι από το Κογκρέσο.
Μια άλλη επιτροπή, διορισμένη αυτή τη φορά από την αμερικανική κυβέρνηση, η Εξεταστική Επιτροπή για τη χρηματοπιστωτική κρίση (FCIC), είχε ήδη εκδώσει τα συμπεράσματά της τον Ιανουάριο, και αυτά πολύ εντυπωσιακά για το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και των μεγάλων παικτών του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.