Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Η σειρά των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας...

Οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ έκαναν πάρτι στις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία με την κρίση υπερχρέωσης της Ελλάδας και την αστάθεια που εκδηλώθηκε στην Ευρωζώνη. Οι ΗΠΑ βλέπουν ανταγωνιστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία αποτελεί έναν πραγματικό οικονομικό γίγαντα που όμως δεν έχει ολοκληρωμένη στρατηγική για το μέλλον ενώ η Μεγάλη Βρετανία επενδύει στις δυσκολίες της Ευρωζώνης.
Είναι γνωστό ότι....
το Λονδίνο αποκλείει το πέρασμα από τη λίρα στο ευρώ και επιμένει σε έναν ατλαντισμό που θέτει αυστηρά όρια στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αμερικανικό αδιέξοδο

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ αναδεικνύει την μετατροπή της άλλοτε μοναδικής υπερδύναμης σε υπερχρεωμένη οικονομία.

Τη μεγάλη ζημιά την έκανε ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος συνδύασε τις φοροαπαλλαγές για τα μεγάλα εισοδήματα και τα κέρδη των επιχειρήσεων με αύξηση των δημοσίων δαπανών ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα. Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν δύο επεκτατικούς πολέμους, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, με αστρονομικό δημοσιονομικό κόστος.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι δύο αυτοί πόλεμοι που πήραν και την μορφή σταυροφοριών υπονόμευσαν την δημοσιονομική σταθερότητα και την οικονομική προοπτική στις ΗΠΑ. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε εντυπωσιακά, η αμερικανική εξάρτηση από την Κίνα για την χρηματοδότησή του ελλείμματος μεγάλωσε πήρε ανησυχητικές διαστάσεις και οι ΗΠΑ διαπιστώνουν τώρα ότι έχουν μπροστά τους μία περίοδο δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθεροποίησης του χρέους που μπορεί να οδηγήσει την άλλοτε πανίσχυρη οικονομία τους σε παρατεταμένη ύφεση.

Το χειρότερο είναι ότι το αμερικανικό δημόσιο δαπάνησε τρισεκατομμύρια δολαρίων για να καλύψει τις τρύπες που άφησε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση του δημόσιου χρέους γίνεται πιο δύσκολη για τη μέση αμερικανική οικογένεια ακριβώς επειδή εξυπηρετήθηκαν τα κερδοσκοπικά κυκλώματα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Βρετανικό σοκ

Ιδιαίτερα αρνητικές προβλέπονται και οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία. Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι οριακή και τα μέτρα για τη μείωση των δαπανών που παίρνει η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών, Φιλελευθέρων δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν.

Η Μεγάλη Βρετανία, όπως και οι ΗΠΑ, βρίσκονται αντιμέτωπες με την προοπτική υποβάθμισης της πιστοληπτικής τους ικανότητας γεγονός που θα ανεβάσει το κόστος διαχείρισης του δημοσίου χρέους και μπορεί να διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Στη Μεγάλη Βρετανία η επιδείνωση της δημοσιονομικής, οικονομικής κατάστασης συνδυάζεται με την πολιτική απαξίωση του Συντηρητικού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον εξαιτίας της πολιτικής εμπλοκής του στο σκάνδαλο Μέρντοχ.

Από την κρίση υπερχρέωσης της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης φαίνεται ότι θα περάσουμε στην κρίση υπερχρέωσης των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζεται έτσι ένας φαύλος οικονομικός, δημοσιονομικός κύκλος που άνοιξε με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 η οποία έσπασε την αναπτυξιακή δυναμική των πιο αναπτυγμένων οικονομιών και “φούσκωσε” το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...