H Γερμανία γνώριζε για τις σφαγές από αντικαθεστωτικούς, αλλά σιωπούσε "για λόγους εθνικού συμφέροντος"!
Του John Rosenthal
Αsia Times
Του John Rosenthal
Αsia Times
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Oi γερμανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι μεταξύ του τέλους Δεκεμβρίου και των αρχών Ιουλίου, "περίπου 90" τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Συρία ενδέχεται να εκτελέστηκαν από οργανώσεις προσκείμενες στην Αλ-Κάιντα ή ομάδες τζιχαντιστών. Αυτό αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) και οι πληροφορίες αποκαλύφθηκαν από τη γερμανική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια απάντησης σε ερώτημα που τέθηκε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο.
Απαντώντας στην ίδιο ερώτημα, η γερμανική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι είχε λάβει πολλές αναφορές από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού, την BND, που αφορούσαν τη σφαγή στην πόλη Χούλα της Συρίας στις 25η Μαΐου. Αλλά σημείωσε ότι το περιεχόμενο των εκθέσεων αυτών παρέμεινε απόρρητο "για λόγους εθνικού συμφέροντος". Όπως συνέβη και με πολλές άλλες Δυτικές κυβερνήσεις, η γερμανική κυβέρνηση απέσυρε τον πρέσβη της από τη Συρία αμέσως μόλις έγινε γνωστή η σφαγή, θεωρώντας την συριακή κυβέρνηση υπεύθυνη για τα αιματηρά επεισόδια.
Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον τρεις μεγάλες γερμανικές εφημερίδες - η Die Welt, η FAZ, αλλά και η μαζικής κατανάλωσης, εφημερίδα τύπου ταμπλόιντ Bild - έχουν δημοσιεύσει άρθρα που αποδίδουν την ευθύνη για τη σφαγή στις αντικυβερνητικές δυνάμεις ξένων ανταρτών, θεωρώντας αυτή ως την πιο πιθανή εκδοχή.
Γράφοντας στην εφημερίδα Bild, ο Γερμανός βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής Jurgen Todenhofer κατηγόρησε τους έμμισθους αντάρτες για "εσκεμμένες δολοφονίες αμάχων, τους οποίους στη συνέχεια παρουσίασαν ως θύματα της κυβέρνησης". Περιέγραψε αυτή την "στρατηγική διακίνησης παραπληροφόρησης για μαζικές σφαγές" ως "ένα από τα πιο αηδιαστικά πράγματα" που έχει βιώσει ποτέ ενώ συνέβαιναν ένοπλες συγκρούσεις σε μια χώρα. Ο Todenhofer είχε πρόσφατα επισκεφθεί τη Δαμασκό, όπου πήρε συνέντευξη από τον πρόεδρο της Συρίας, Bashar Al-Assad, για λογαριασμο του γερμανικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού ARD.
Όσο για τις άλλες εφημερίδες, γράφοντας στην Die Welt, ο Alfred Hackensberger επισημαίνει ότι το Taldo, η περιοχή της Χούλα όπου διαπράχθηκε η σφαγή, έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο ανταρτών από το Δεκέμβριο του 2011. Αφού βρίσκεται σε εκτεταμένη πεδινή περιοχή, είναι απίθανο "εκατοντάδες στρατιώτες και υποστηρικτές του Assad να κατόρθωσαν να μπουν στο χωριό για να διαπράξουν τη σφαγή". (Μια συνοπτική εκδοχή του άρθρου του Hackenberger εμφανίστηκε επίσης στην εφημερίδα Die Berliner Morgenpost.) Ο Hackensberger επισκέφθηκε τη Χούλα, όπου έκανε έρευνες για το ρεπορτάζ του.
Επίσης, πήρε συνέντευξη από κάποιον αυτόπτη μάρτυρα, όπως αναφέρει στο άρθρο του - ο οποίος αναφέρεται στο δημοσίευμα απλά με το ψευδώνυμο "Jibril" - στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιακώβου στο Κάρα της Συρίας. Σε αντίθεση με το δημοσίευμα της FAZ, που είχε προηγηθεί και ανέφερε ότι τα θύματα ήταν κυρίως Σιίτες και Aλεβίτες, ο Jibril είπε στον Hackensberger ότι όλα τα θύματα ήταν "σουνίτες, όπως όλοι εδώ". Σύμφωνα με τον μάρτυρα, δολοφονήθηκαν επειδή αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την εξέγερση κατά του Assad. O Jibril πρόσθεσε επίσης ότι "πολλοί κάτοικοι της Χούλα γνωρίζουν τι πραγματικά συνέβη", αλλά δεν θα το μαρτυρήσουν από φόβο για τη ζωή τους. "Όποιος μιλάει για το τι συνέβη" εξήγησε ο Jibril, "του επιτρέπεται μόνο να επαναλαμβάνει την εκδοχή των ανταρτών". Ο,τιδήποτε άλλο σημαίνει βέβαιο θάνατο".
Ενώ ταξίδευε στην περιοχή της Χομς, ο Hackensberger άκουσε παρόμοιες ιστορίες για τη συμπεριφορά των ανταρτών. Ένας - πρώην πλέον - κάτοικος της πόλης του Κουσαΐρ του είπε ότι δεν εκδιώχθηκαν από την πόλη μόνο οι Χριστιανοί, όπως ο ίδιος, αλλά οποιοσδήποτε αρνήθηκε να εγγράψει τα παιδιά του στον "Ελεύθερο 'Συριακό' Στρατό" εκτελέστηκε επί τόπου με πυροβολισμό. Η πηγή του Hackensberger θεωρούσε τους ξένους ισλαμιστές υπεύθυνους για τις φρικαλεότητες. "Έχω δει με τα μάτια μου", είπε η πηγή, "Πακιστανούς, Λίβυους, Τυνήσιους και του Λιβανέζους. Όλοι αυτοί αποκαλούν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν σεΐχη τους".
Ένας σουνίτης κάτοικος της Χομς είπε στον Hackensberger ότι είχε δει τι έκανε μια ένοπλη ομάδα αφού σταμάτησε ένα λεωφορείο: "Χώρισαν τους επιβάτες σε δύο ομάδες: από τη μία πλευρά, πήγαν οι σουνίτες, από την άλλη οι αλεβίτες". Σύμφωνα με την πηγή του Hackenberger, οι αντάρτες στη συνέχεια "αποκεφάλισαν τους εννέα αλεβίτες επιβάτες του λεωφορείου".
Το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση προφασίζεται "το εθνικό συμφέρον της χώρας", αρνούμενη να γνωστοποιήσει τις πληροφορίες που διαθέτει σχετικά με τις συνθήκες της σφαγής στη Χούλα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού η Γερμανία επίσημα υποστηρίζει την εξέγερση εναντίον του Assad και το πολιτικό σκέλος του "Ελεύθερου Συριακού Στρατού", το "Συριακό Εθνικό Συμβούλιο" (SNC).
Το συμπέρασμα που εξάγεται από τις αποκαλύψεις είναι ότι, ενώ η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνταν ως οι προφανέστερες δυτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την εξέγερση, η Γερμανία κρατούσε χαμηλό προφίλ, παίζοντας συγχρόνως ένα σημαντικό ρόλο στα παρασκήνια. Σύμφωνα με ένα νέο δημοσίευμα της FAZ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συνεργάζεται με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης της Συρίας με στόχο την ανάπτυξη "συγκεκριμένου σχεδίου" για μια "πολιτική μετάβαση" στη Συρία μετά την πτώση του Αssad.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.