Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Μαζί τα φάγαμε αλλα ποιός τα πληρώνει;;




Με αφορμή το φαινόμενο της ηθικής παρακμής που μαστίζει τον δημόσιο βίο της χώρας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχουν γραφεί (στον Τύπο) κι έχουν ακουσθεί (στα τηλεκανάλια) πολλά και διάφορα με αποκορύφωμα την ουσιαστική παραδοχή των πολιτευόμενων, ότι επ'ουδενί δεν είναι διατεθιμένοι να επιστρέψουν ούτε ένα ευρώ απο τα ''κλοπιμαία''

Οι νοήμονες Έλληνες πολίτες δεν έπαψαν ποτέ να διερωτώνται: Ποιός από τους δύο κυρίαρχους παράγοντες των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων (ο Λαός ή οι Ηγέτες του) είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία και εξάπλωση του παρακμιακού αυτού φαινομένου; Είναι άραγε υπεύθυνος ο λαός που αρνείται να συμμορφωθεί ή είναι οι ηγέτες του (Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση) που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, αλλά και με το παράδειγμά τους πολλές φορές, καθοδηγούν και ενθαρρύνουν τους πολίτες να μην σέβονται τους νόμους και τους ηθικούς κανόνες;



Κατά μία εκδοχή, την οποία εξέφρασε παλαιότερα ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Σημίτης (αυτή είναι η Ελλάδα), για κάθε τι πού πάει στραβά σ’ αυτήν τή χώρα υπεύθυνος είναι ο απείθαρχος ελληνικός λαός. Ο οποίος, ως γνωστόν, για περισσότερο από μια εικοσαετία βρισκόταν και στην… εξουσία (“το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, ο Λαός στην Εξουσία”).

Έστω οτι δέχομαι το παραπάνω, προβληματίζομαι και αναρωτιέμαι, τα επιδόματα και οι μισθοί έφταιξαν περισσότερο, ή οι μίζες και τα λαδώματα;
  • Το περασμένο καλοκαίρι με τις απεργίες των φορτηγατζήδων έφταιγαν κατά την κυβέρνηση αυτοί διότι τόσα χρόνια έπαιρναν άδειες και τις εκμεταλλεύονταν κάνοντας περιουσία.
    Ειπώθηκε κάτι για το ποιοι και πότε έφτιαξαν αυτό το ευνοϊκό καθεστώς;
  • Αργότερα έφταιγαν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και κυρίως ο ΟΣΕ για το μαύρο χάλι και τα τεράστια ελλείμματα. Ακούσατε τίποτε για τις λάθος επιλογές των διορισμένων διοικήσεων; Για τις απίστευτες σπατάλες στελεχών και τις ρεμούλες στις προμήθειες;
  • Στη συνέχεια φταίνε οι καθηγητές για το χάλι της παιδείας, οι γιατροί και νοσοκόμοι για τη διάλυση του ΕΣΥ, όλοι οι δημοσιογράφοι γιατί κάποιοι συνάδελφοί τους τα παίρνουν και είναι παπαγαλάκια της εξουσίας.
  • Έπειτα σειρά πήραν οι ναυτεργάτες γιατί είχαν προνόμια, οι δημόσιοι υπάλληλοι γιατί τόλμησαν να έχουν επίδομα κομπιούτερ ή παραγωγικότητας ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα που κάλυπτε τις αυξήσεις στους μισθούς που δεν γίνονταν ποτέ.
  • Φτάσαμε λοιπόν σήμερα στους εργαζόμενους στα Ελληνικά Πετρέλαια. Σχεδόν 1,5 χρόνο στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και η διορισμένη διοίκηση τώρα αντιλήφθηκε ότι κάποιοι ή όλοι έπαιρναν τρελούς μισθούς. Ασφαλώς το να παίρνει κάποιος 18 μισθούς το χρόνο, 100 επιδόματα και επίδομα… αγαμίας είναι κατακριτέο. Αν και οι εργαζόμενοι βγήκαν και αμφισβήτησαν τα στοιχεία που ξαφνικά βγήκαν στη δημοσιότητα. Μα καλά, δεν ήξερε η κυβέρνηση τι μισθούς έδινε; Ή ακόμη καλύτερα: Ο βασικός μέτοχος, ο Λάτσης και η Πετρόλα δεν ήξεραν τίποτε και δεν έκαναν απολύτως τίποτε;  
Τα παραπάνω συντελούντε την ίδια στιγμή που:
  • Η εξεταστική επιτροπή «ξέχασε» να προχωρήσει στη διερεύνηση στοιχείων που αφορούσαν τις σχέσεις πρώην πρωθυπουργών και άλλων πολιτικών με το καρτέλ της Siemens και της Ιντρακόμ

    Στο πολυσέλιδο πόρισμα
    δεν γράφει ούτε για κάποιους υπουργούς που πλούτισαν, ούτε για τα κόμματα εξουσίας που καταβρόχθισαν τα μαύρα της Siemens, ούτε για το απύθμενο θράσος των τζαμπατζήδων πολιτικών που από τη μια προωθούσαν υπερτιμημένες συμβάσεις με τη Siemens και από την άλλη έκαναν εκπτωτικό ή συνήθως δωρεάν shopping συσκευών, υπολογιστών κ.ά.

    Η Siemens έκανε πλιάτσικο στο Δημόσιο και οι πολιτικοί είτε ενέδιδαν, είτε τα έπαιρναν, είτε σιωπούσαν. Τώρα δικομματικά και με αστερίσκους στο πόρισμα προσπάθησαν να «υπερασπιστούν» τα ξοφλημένα κομματικά μαγαζιά, παραθέτοντας ένα αρχείο έργων, πράξεων, παραλείψεων και όχι τους δρόμους της μίζας. Και κυρίως τους αποδέκτες της.

    Ο επιτηρητής των εργασιών της Εξεταστικής για τη Siemens και ο ορισθείς ως συντονιστής για τις αστικές αποζημιώσεις που θα εγερθούν εις βάρος της γερμανικής εταιρείας, Χάρης Παμπούκης, βρέθηκε στο απυρόβλητο της Επιτροπής. Δεν εκλήθη απ' αυτή για να διευκρινίσει το ρόλο του, ούτε σε σχέση με τα όσα αναγράφονται στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου για επαφές από το 2004 και μετά, ούτε για να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς έκανε στην Telepassport, μια εταιρεία στην οποία έχει εισρεύσει μαύρο χρήμα από τη Siemens.

    Η ίδια Εξεταστική δεν τόλμησε να ρωτήσει τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για ποιο πράγμα ευχαριστούσε μετά τις εκλογές του 2004 τον Μ. Χριστοφοράκο με επιστολή του, ούτε φυσικά να καλέσει τον Κ. Σημίτη να απαντήσει στα καρφιά του Θ. Τσουκάτου που ισχυρίστηκε ότι και άλλοι εταιρείες και άλλες επιχειρηματίες έδιναν παράνομες χορηγίες στο ΠΑΣΟΚ αλλά και σε άλλα κόμματα, την ίδια περίοδο.

    Η Επιτροπή δεν άκουσε ούτε αξιολόγησε το cd στο οποίο ο Χριστοφοράκος εξομολογείται στους δικηγόρους του ότι για τις χορηγίες προς το ΠΑΣΟΚ συνομιλούσε με τον εκλιπόντα Θ. Καρατζά (ήταν συνέταιροι και στην τηλεβιομηχανική και στην ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ όπου η Εθνική ήταν μέτοχος), ενώ με τον αδικοχαμένο Ι. Βαρθολομαίο συναντάτο για τον ίδιο λόγο σε σουίτα κεντρικού ξενοδοχείου.

    Δεν κάλεσε τον Λ. Ζαγορίτη και τον Ρ. Σπυρόπουλο να εξηγήσουν γιατί τηλεφωνούσαν πριν απ' τις εκλογές του 2007 στον Χριστοφοράκο, ενώ ανέχθηκε τον Κ. Γείτονα να υποστηρίζει πως δεν γνωρίζει το τηλέφωνο που ήταν γραμμένο στο καρνέ του Mister Siemens δίπλα στο όνομά του. Κι όμως, είναι το τηλέφωνο του πολιτικού του γραφείου...

    Σε ό,τι αφορά στην οικογένεια Μητσοτάκη που καταλαμβάνει μέγα μέρος του αρχείου Siemens, η Επιτροπή αρκέστηκε στη θεωρία περί καφετιέρας της Ντόρας Μπακογιάννη, όταν βγάζουν μάτι ακόμα και τιμολόγια κατασκευαστικών εταιρειών που στέλνονται από την Αραβαντινού στον Χριστοφοράκο...Μη καλώντας τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ., κυρίως έμεινε αναπάντητο το ερώτημα για το ρόλο που διαδραμάτιζε ο Κ. Μητσοτάκης σε σχέση με τη Siemens, καθώς οι επαφές του αποδεδειγμένα ήταν με την κορυφή της πολυεθνικής και μάλιστα διαχρονικά.

    Η Επιτροπή δεν τολμούσε με ευκολία να πει το όνομα Κόκκαλης και Intracom, παρά το ότι είναι παγκοίνως γνωστό ότι το καρτέλ Siemens-Intracom, δρούσε από κοινού και πολλές φορές χρησιμοποιούσε και τους ίδιους μιζαδόρους. Το δίδυμο πλήρωνε και τους ίδιους χειριστές υποθέσεων, γιατί όχι, είχε και συντονισμένο μαύρο ταμείο όταν το απαιτούσαν οι περιστάσεις. Τα 270.000 μάρκα που έχουν φύγει από τον λογαριασμό του 0709-60-011-025 στην Handelsbank με προορισμό τον λογαριασμό 38612840 στο όνομα Τόμπρας στην Barclays Bank, στο υποκατάστημα της Leadenhall στο Λονδίνο το μαρτυρούν.
    Η πληρωμή αυτή έγινε στις 10/9/86 και στις 18/9/86 το ΚΥΣΥΜ άνοιγε το δρόμο της Intracom και της Siemens για τη μεγάλη μπάζα τους στον ΟΤΕ.

    Πολλά θα μπορούσαν να γραφούν για την Εξεταστική, το έργο της, τις γκρίζες ζώνες, τις αποσιωπήσεις, τη συγκάλυψη και την κατάληξη...στο ότι μαζί τα φάγαμε...
Απο την άλλη όμως μιά μαρτυρία, η οποία έρχεται από τα βάθη της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους (Ισοκράτους Λόγοι, ‘Επιστολή προς Νικοκλέα’, παράγρ. 31), η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά και μόνον τους ηγέτες. Των οποίων ο λαός απλώς μιμείται τη συμπεριφορά:


“Μή τούς μέν άλλους αξίου κοσμίως ζήν, τούς δε βασιλέας ατάκτως,
αλλά τήν σαυτού σωφροσύνην παράδειγμα τοίς άλλοις καθίστη,
γιγνώσκων ότι τό τής πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοίς άρχουσιν.”

Βέβαια, ο Ισοκράτης, τον παραινετικό αυτόν λόγο τον απευθύνει στον Νικοκλέα (νεαρό βασιλιά της Σαλαμίνας της Κύπρου) και όχι σε εκλεγμένους από τον λαό ηγέτες. Αλλά και πάλι, αν ζούσε σήμερα ο Ισοκράτης και παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα στον δημόσιο βίο είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν θα είχε κανέναν δισταγμό να απευθύνει την ίδια παραίνεση και “τοις σημερινοίς άρχουσιν”. Και φυσικά, δεν θα έκανε αποδεκτή ούτε την άποψη σύμφωνα με την οποία “η κάθε κοινωνία έχει τους ηγέτες που τής αξίζουν”, αλλά θα υποστήριζε ότι αυτό οφείλεται στο ότι κάποιοι ηγέτες του στο παρελθόν, με πράξεις αντίθετες προς την πολιτική ηθική και με σκοπό την απόκτηση εκλογικής πελατείας, είχαν απευθυνθεί στα πιο ταπεινά ένστικτα του ελληνικού λαού, υποβαθμίζοντας έτσι το ήθος του και καθιστώντας τον “καθ’ εικόνα και ομοίωσιν των ηγετών του”.

Το να δηλώνει ο οποιοσδήποτε πολιτικός ''Μαζί τα φάγαμε'' με τόσο κυνικό τρόπο, όταν μέχρι προχτές το αρνιόταν πεισματικά ως πολιτικό σύστημα, δεν είναι και πολύ έξυπνο.

Το έξυπνο, κατά την άποψή μου, θα ήταν να υπάρχουν έργα που να αποδεικνύουν ότι κατάλαβαν το λάθος και ότι δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Δυστηχώς όμως για εμάς δεν φαίνονται διατεθειμένοι για κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, φροντίζουν σε κάθε κίνηση τους να καλύψουν όλες τις λαμογιές των προηγούμενων δεκαετιών.

Μήπως ο Πρόεδρος τής Βουλής θα έπρεπε να αναρτήσει την παραπάνω ρήση του Ισοκράτη σε ένα εμφανές σημείο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ώστε όλοι οι πολιτικοί μας άρχοντες, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, να την αποστηθίσουν και σιγά-σιγά ν’ αρχίσουν να την εφαρμόζουν;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...