Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Κυβερνητική "βόμβα μολότοφ" σε τραπεζίτες (upd)

Ενισχύεται σημαντικά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ρόλος των επιτρόπων του Δημοσίου
στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, με δικαίωμα βέτο σε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις, σε μία προσπάθεια η κυβέρνηση να έχει προνομιακό ρόλο στις κρίσιμες αλλαγές που αναμένεται να γίνουν το προσεχές διάστημα στον τραπεζικό κλάδο.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης, που θα εκδηλωθεί με νόμο, δείχνει να εξηγεί εκ των υστέρων την άνοδο των τόνων από κυβερνητικά στελέχη εναντίον των τραπεζών, με επίκεντρο της ρητορικής τους τη μη επαρκή χρηματοδότηση της οικονομίας, παρά τις κρατικές ενισχύσεις.


Πρόκειται, ωστόσο, για εξέλιξη που -αν τελικά επιδιωχθεί η υλοποίησή της-εκτιμάται ότι θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των τραπεζιτών. Μεγάλο ερώτημα επίσης είναι και η αντίδραση που θα έχουν οι αγορές σε ένα τέτοιο εγχείρημα έμμεσου ελέγχου των τραπεζικών εξελίξεων.

Κι αυτό γιατί επί της ουσίας θα αλλοιώσει την αυτόνομη λειτουργία τους και θα δημιουργήσει θηλιά στη λήψη αποφάσεων, ακόμη και σε θέματα που προκαθορίζουν το μέλλον τους, με όπλο τις προνομιούχες μετοχές με τις οποίες έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά.

Παράγοντες της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε αργά το βράδυ το Euro2day.gr εκτιμούσαν ότι η κίνηση αυτή, με την οποία απειλεί η κυβέρνηση, από τη μία φωτογραφίζει το παρ' ολίγον deal μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank κι από την άλλη φανερώνει γενικότερα την πίεση που επιδιώκει να ασκήσει ώστε να προχωρήσουν εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Σημείωναν ωστόσο ότι μια τέτοια εξέλιξη ίσως είναι και απόπειρα της κυβέρνησης να δημιουργήσει δικλίδες ασφαλείας σε σχέση με την ατελέσφορη πολιτική χορηγήσεων που υποστηρίζεται ότι έχουν ακολουθήσει κάποιες τράπεζες όσον αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας αλλά και για κάποια κρούσματα αλόγιστης χρηματοδότησης εκ μέρους μικρών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, έγκυρες πληροφορίες από υψηλόβαθμους κύκλους αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε χθες το υπουργικό συμβούλιο ότι με τον νέο νόμο, που προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών:

1. Οι επίτροποι αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στις πληροφορίες των τραπεζών.

2. Ενισχύεται το δικαίωμα αρνησικυρίας των επιτρόπων και επεκτείνεται ακόμα και σε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις τους.

Μέχρι σήμερα, βάσει του σχετικού νόμου του 2008, οι επίτροποι είχαν δικαίωμα να ασκήσουν βέτο μόνο αναφορικά με αποφάσεις που είχαν σχέση με τη διανομή μερισμάτων και την πολιτική παροχών προς τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο, τους γενικούς διευθυντές και τους αναπληρωτές τους.

Πλέον, το κράτος θα έχει το δικαίωμα να σταματάει αποφάσεις που θα αφορούν στην αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, πώλησης θυγατρικών, τυχόν συνεργασιών και συγχωνεύσεων κ.λπ.

Το ερώτημα που προκύπτει, αλλά προς το παρόν δεν έχει σαφή απάντηση είναι αν το δικαίωμα του βέτο θα σχετίζεται με αποφάσεις για κινήσεις που προγραμματίζονται ή ακόμα και με την άρνηση πραγματοποίησης κινήσεων.

Για παράδειγμα, τίθεται θέμα αν ο επίτροπος του Δημοσίου θα μπορούσε να είχε μπλοκάρει την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της Alpha Bank, που απέρριψε την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για συγχώνευση. Και αυτό με δεδομένο ότι η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία της να προχωρήσει η συμφωνία.

Να σημειωθεί ότι οι επίτροποι θα βρίσκονται στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών όσο το Δημόσιο κατέχει προνομιούχες μετοχές τους.

Παρά δε το γεγονός ότι κάποια από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θέλουν να τις επιστρέψουν, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει υπό τις παρούσες συνθήκες.

Αιφνιδιάστηκαν οι τραπεζίτες
Η πρόθεση της κυβέρνησης να διευρύνει, με νομοθετική ρύθμιση, το δικαίωμα αρνησικυρίας των επιτρόπων του Δημοσίου στις τράπεζες ακόμη και σε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις αιφνιδίασε τους τραπεζίτες.
Διευθύνων σύμβουλος μεγάλης ελληνικής τράπεζας τονίζει στο Euro2day ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση σημειώνοντας ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν διατυπωθεί σκέψεις για ενίσχυση του ρόλου των επιτρόπων, χωρίς όμως να πέσουν στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο ίδιος αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος αν δεν δει πρώτα την τροπολογία σημειώνοντας πάντως ότι είναι και πρέπει να θεωρείται αδιανόητη διεύρυνση του veto των επιτρόπων σε αποφάσεις στρατηγικής σημασίας. «Δεν είναι δυνατόν το κράτος να μπορεί να μπλοκάρει απόφαση συγχώνευσης της Alpha ή της Eurobank με μια ξένη τράπεζα επειδή προτιμά κάτι άλλο».

«Η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες χρησιμοποιούν τις τράπεζες ως επικοινωνιακό σάκο του μποξ κάθε φορά που τα πράγματα ζορίζουν» δηλώνουν κύκλοι των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι θεωρούν πως πρόκειται για κυβερνητικές κορώνες προς λαική κατανάλωση.

Σημειώνουν δε ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (νόμος Αλογοσκούφη) προβλέπει την πρόσβαση των επιτρόπων σε σειρά πληροφοριών για την ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και τηρείται πλήρως από τις τράπεζες.

Η πρόθεση πάντως της διεύρυνσης του veto των επιτρόπων προκαλεί ήδη ρίγη ανησυχίας στην αγορά. Χρηματιστές εκτιμούν ότι πρόκειται για άτσαλη απόπειρα άσκησης πίεσης στους τραπεζίτες που στέλνει λάθος μήνυμα σε αγορές και αποταμιευτές.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...