Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Θα γίνει η Ελλάδα πετρελαιοπαραγωγός χώρα;


'Αρθρο ευρωπαϊκής εφημερίδας ...!!!

 Στις εκτιμήσεις ότι στο θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας κρύβονται σημαντικά ενεργειακά αποθέματα, αναφέρεται άρθρο που έχει αναρτηθεί σε περίοπτη θέση της βελγικής διαδικτυακής ειδησεογραφικής πύλης Dewereldmorgen.be υπό τον τίτλο «Θα γίνει η Ελλάδα πετρελαιοπαραγωγός χώρα;».

H πλήρης μετάφραση:


«Η Ελλάδα είναι γνωστή για το ελαιόλαδό της. Ωστόσο, εδώ και μερικούς μήνες ακούγεται ότι η...
Ελλάδα διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου καθότι υποτίθεται πως υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.



Φαίνεται απίθανο. Επί δεκαετίες ακουγόταν ότι... οι εκτιμήσεις πως υπάρχει πετρέλαιο στο ελληνικό υπέδαφος ''ήταν παραμύθια''.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει πετρέλαιο στο ελληνικό υπέδαφος. Παρ' όλ' αυτά στις 3 Ιανουαρίου το ελληνικό ΥΠΕΧΩΔΕ προκήρυξε διαγωνισμό για τη διεξαγωγή γεωτρήσεων προκειμένου να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στα δυτικά των Ιωαννίνων, τον κόλπο της Πάτρας και το Κατάκολο στο Ιόνιο πέλαγος, στα δυτικά της Ελλάδας. Το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2012 θα έχει εγκατασταθεί μία εξέδρα άντλησης πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης. Η πλατφόρμα θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα.






Το timing της προκήρυξης δεν δείχνει να είναι τυχαίο. Η ΕΕ επέβαλε την περασμένη εβδομάδα εμπάργκο στην εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν, κάτι που έφερε σε δύσκολη θέση την Ελλάδα. Και τούτο διότι ελάχιστες χώρες που παράγουν πετρέλαιο είναι πλέον διατεθειμένες να πουλήσουν πετρέλαιο στην Ελλάδα επειδή φοβούνται ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις οφειλές της. Μόνον το Ιράν εμφανίζεται πρόθυμο να τροφοδοτήσει την Ελλάδα με πετρέλαιο.


Σε τόσο μεγάλες ποσότητες, μάλιστα, που η χώρα λαμβάνει το 35% του πετρελαίου της από το Ιράν.



Το εμπάργκο της ΕΕ είναι επώδυνο για την Ελλάδα. Ήδη οι τιμές των καυσίμων είναι πολύ υψηλές και εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά. Πολλοί οδηγοί παρέδωσαν την περασμένη εβδομάδα τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους επειδή δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, τους φόρους, τα διόδια και την πανάκριβη βενζίνη. Πολλοί σταμάτησαν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και προτιμούν να ζεσταίνονται με καυσόξυλα ή θερμάστρες κηροζίνης.

Ακόμα κι εκείνοι που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, είναι πιθανό να το σταματήσουν εάν οι τιμές ακριβύνουν ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι χρειάζονται πετρέλαιο για να παραμείνουν σε λειτουργία και σε περίπτωση έλλειψης καυσίμων οι συνέπειες μπορεί να είναι ανυπολόγιστες.



Διαθέτει, όμως, τελικά η Ελλάδα κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου; Στη Βόρεια Ελλάδα, ανοιχτά της Θάσου, λειτουργεί από το 1975 η μοναδική εξέδρα γεωτρήσεων που φέρει την ονομασία Πρίνος 1. Από την εξέδρα αυτή αντλούνται 1.900 βαρέλια καθημερινά, μια δηλαδή όχι ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα. Η εγκατάσταση της πλατφόρμας αποτέλεσε μάλιστα μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία λόγω της αντιπαράθεσης Ελλάδας - Τουρκίας για το εύρος των χωρικών υδάτων.



Επιπλέον, η Ελλάδα δεν έχει προς το παρόν οριοθετήσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της με τους γείτονές της. Μια τέτοια οριοθέτηση είναι αναγκαία προκειμένου μια χώρα να μπορεί να εκμεταλλευτεί τον υποθαλάσσιο πλούτο της χωρίς να έχει προβλήματα με τους γείτονές της. 

 Το τελευταίο διάστημα το θέμα της ΑΟΖ έχει προκαλέσει πολλές τριβές. Η Κύπρος ανακάλυψε στα νότια της νήσου και ανατολικά από το Ισραήλ κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Γεωτρήσεις έδειξαν ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες στην περιοχή, κάτι που εξασφαλίζει στην Κύπρο ενεργειακή αυτάρκεια. Προς το παρόν, όμως, παραμένει άγνωστο πώς θα αντιδράσει η Τουρκία όταν τα πρώτα κοιτάσματα έλθουν στην επιφάνεια.



Η Κύπρος έχει προ πολλού οριοθετήσει την ΑΟΖ της με όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα, η οποία με τη σειρά της δεν έχει προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της με καμιά από τις γειτονικές της χώρες. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Μανιάτη, κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο προκειμένου να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά παραμένει άγνωστο εάν και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής συμφωνούν με αυτήν την προσέγγιση.



Σε κάθε περίπτωση, παρατηρείται ένα αρκετά μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ελλάδα, κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως απόδειξη ότι πράγματι υπάρχουν τέτοια κοιτάσματα παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμα ολοκληρωμένες μελέτες. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια ποσότητα 250 έως 300 εκατομμυρίων βαρελιών που θα μπορούσαν να αντληθούν από το Ιόνιο πέλαγος. Η ισραηλινή εταιρεία Delek έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στα νότια της Κρήτης, όπου φαίνεται να υπάρχουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ωστόσο, η Τουρκία θα μπορούσε να τορπιλίσει τα σχετικά σχέδια επειδή δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί η ΑΟΖ.



Το εντεινόμενο διεθνές ενδιαφέρον έχει κινήσει τις υποψίες των Ελλήνων, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, δεν τρέφουν την παραμικρή εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους. Διερωτώνται μάλιστα γιατί διήρκεσε τόσο πολύ μέχρι να ληφθεί η απόφαση για την έναρξη των γεωτρήσεων. Γιατί οι Έλληνες πολιτικοί ισχυρίζονταν μέχρι και πριν από 2 χρόνια ότι δεν υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου στην Ελλάδα; Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να αναζητηθεί στο γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε η παραμικρή συνέχεια στην εξωτερική πολιτική της χώρας ούτε καν στην ενεργειακή. Από τη στιγμή που ένα κόμμα ερχόταν στην εξουσία, τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική πολιτική ξεκινούσε πάλι από το μηδέν. 


Πιθανότατα όμως υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις. Οι Έλληνες εντρυφούν στις θεωρίες συνωμοσίας και θεωρούν ότι οι πολιτικοί τους επιθυμούν να ξεπουλήσουν, αντί πινακίου φακής, τον εθνικό πλούτο της χώρας προκειμένου οι ίδιοι να αποκομίσουν μίζες.



Τώρα μάλιστα που η χώρα έχει χρεοκοπήσει, είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση μόνη της να φέρει σε πέρας τις γεωτρήσεις. Οι μεγάλες εταιρείες βρίσκονται ήδη σε ''θέση μάχης'' παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα υποβάλει προτάσεις για τη διεξαγωγή γεωτρήσεων. Η Ελλάδα χρειάζεται κατεπειγόντως χρήματα και εικάζεται ότι θα μπορούσε να τα βρει πουλώντας τα δικαιώματα εκμετάλλευσης. 



Ποιος ξέρει, μπορεί η πραγματικότητα να μην απέχει πολύ από την υποψία αυτή των Ελλήνων».



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...