Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Στις 14 Ιουνίου εκτιμάται η εκτόξευση του Shenzhou 9 προς τον κινεζικό διαστημικό σταθμό

Στις 9 Ιουνίου ο πυραυλικός φορέας Long March βγήκε από το υπόστεγο συναρμολόγησης για τεθεί στην ειδική εξέδρα εκτόξευσης. Ο Long March φέρει το διαστημόπλοιο Shenzhou 9 το οποίο θα μεταφέρει για πρώτη φορά τρεις αστροναύτες στον ακατοίκητο –μέχρι στιγμής- διαστημικό σταθμό της Κίνας ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά Tiangong.

Η έξοδος από το υπόστεγο σημαίνει  πως θα ακολουθήσουν κάποιες ημέρες δοκιμών το λιγότερο 5 έως 7 κάτι που σημαίνει πως το Shenzhou 9 θα εκτοξευθεί στο μεσοδιάστημα μεταξύ 14 και 20 Ιουνίου, εάν όλα πάνε καλά με τους ελέγχους.

Το κινεζικό διαστημόπλοιο αναμένεται να φτάσει στον Tiangong ύστερα από 2 έως 3 ημέρες όπου και θα επιχειρηθεί η σύνδεσή του μέσω ελέγχου από υπολογιστή. Το πλήρωμα θα αναλάβει το χειρισμό του Shenzhou 9 όταν αυτός θα βρίσκεται σε απόσταση 150 μέτρων από τον Tiangong. 


Η επίδειξη σύνδεσης του Shenzhou με τον κινεζικό διαστημικό σταθμό έχει πραγματοποιηθεί ήδη δύο φορές με τις μη επανδρωμένες αποστολές του Shenzhou 8 όπου μάλιστα τη δεύτερη φορά οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες καθώς όλες οι κάμερες και ο εξοπ0λισμός κοίταζαν κατευθείαν στον Ήλιο.


Η Κίνα δεν έχει αποκαλύψει ακόμη την ταυτότητα των τριών αστροναυτών οι όποιοι θα βρίσκονται στο Shenzhou εκτιμάται όμως ότι ένας εκ των τριών είναι γυναίκα. Η αποστολή έχει ανοικτή ημερομηνία επιστροφής και η παραπάνω θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα ανταπεξέλθουν τα συστήματα του διαστημοπλοίου και του διαστημικού σταθμού.


Οι Κινέζοι πάντως ευελπιστούν πως τα σκάφη θα παραμείνουν συνδεδεμένα για τουλάχιστον 10 ημέρες πριν το Shenzhou 9 επιστρέψει πίσω στη Γη κάπου στην κεντρική Μογγολία. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...