Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Απαγόρευση στο εξής αυτόνομου δανεισμού των κρατών της ΕΕ, χωρίς την έγκριση της Γερμανίας.


Σύμφωνα με το περιοδικό der Spiegel ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο προεδρεύων της Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προτείνουν ένα μοντέλο διάσωσης που οδηγεί πλέον σε...

ευρωπαϊκή ανάληψη ευθύνης για τα νέα χρέη που αναλαμβάνουν τα μέλη της.


Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού οι χώρες - μέλη δεν θα μπορούν πλέον αυτόνομα να αναλαμβάνουν νέα χρέη όπως μέχρι τώρα, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Γιούρογκρουπ. Όποια χώρα χρειάζεται περισσότερα χρήματα από όσα παράγει πρωτογενώς, θα πρέπει να καταθέτει σχετικό αίτημα στο Γιούρογκρουπ, το οποίο και θα αποφασίζει ποιες επιθυμίες χρηματοδότησης, από ποια χώρα και σε τι ύψος θεωρούνται δικαιολογημένες. Τότε η ομάδα των 17 θα εκδίδει ευρωομόλογα για τη αναχρηματοδότηση των χρεών.


Η ρύθμιση αφορά μόνο τα νέα χρέη, όχι τα υφιστάμενα. Για τα παλιά την ευθύνη αναλαμβάνουν μεμονωμένα τα ίδια τα κράτη.


Επικεφαλής της ομάδας των 17 της ζώνης του ευρώ θα είναι ένας πρόεδρος, ο οποίος θα ασκεί αποκλειστικά αυτά τα καθήκοντά, δεν θα είναι δηλαδή και υπουργός Οικονομικών, και ο οποίος ενδέχεται σε βάθος χρόνου να αναβαθμιστεί θεσμικά στο αξίωμα του υπουργού Οικονομικών της Ε.Ε. Επίσης θα δημιουργηθεί ένα νέο ελεγκτικό σώμα, στο οποίο θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...