Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

H Τρόικα στο σκαμνί > Εξεταστική επιτροπή από το Ευρωκοινοβούλιο

Το σκληρό ύφος των διαπραγματευτών καλούνται να αφήσουν οι εκπρόσωποι της Τρόικα σε Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να αναζητηθούν οι πιθανές τους ευθύνες για τις αστοχίες στα Μνημόνια.

Μετά από απόφαση της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, θα εξεταστεί η δράση των αξιωματούχων που διαμόρφωσαν τα Μνημόνια και σε αρκετές περιπτώσεις άσκησαν ασφυκτική πίεση στις κυβερνήσεις των κρατών που είναι βυθισμένες στην οικονομική κρίση, χωρίς να υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Οπως αναφέρει η Ημερησία, θα εξετασθούν τόσο η μεθοδολογία της τρόικας κατά τη συγκέντρωση στοιχείων, όσο και τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις της, ενώ παράλληλα θα εξετασθεί ο ρόλος ιδιωτικών συμβουλευτικών οίκων όπως ο αμερικανικός Alvarez & Marsal, στον οποίο προσέφυγε η κυπριακή κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις για το δάνειο από την τρόικα.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά πιθανές παραβιάσεις του νόμου ή περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας» λέει ο βουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκιγκολντ που τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να μάθουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωζώνη.

Στις εργασίες της αξιολόγησης, θα ηγηθούν ο Αυστριακός Βουλευτής του ΕΛΚ Οτμαρ Κάρας, και ο Γάλλος Λιμ Χονγκ Νγκοκ, έχοντας τη βοήθεια του Βέλγου βουλευτή των Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρτ και του Ολλανδού συντηρητικού, Ντερκ Γιαν-Έπινκ. Η έκθεση θα πρέπει να παρουσιαστεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο, καθώς αμέσως μετά ακολουθούν οι Ευρωεκλογές.

iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...