Αν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, θα πρέπει να παρουσιαστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες αποδείξεις, είπε ο πρόεδρος Πούτιν. Όταν θα παρουσιαστούν, τότε θα πρέπει να δράσουμε, συμπλήρωσε.
Δεν υπερασπιζόμαστε αυτή την κυβέρνηση (του προέδρου Άσαντ). Υπερασπιζόμαστε τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, υπερασπιζόμαστε την σύγχρονη τάξη πραγμάτων, υπερασπιζόμαστε τη συζήτηση της πιθανότητας χρήσης δύναμης αποκλειστικά στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Αυτή είναι μια απόλυτη αξία. Όταν ζητήματα, τα οποία συνδέονται με τη χρήση βίας, αποφασίζονται εκτός των πλαισίων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε υπάρχει ο κίνδυνος ότι δεν θα είναι αποφάσεις σύμφωνες με το δίκαιο και μπορούν να εφαρμοστούν από τον οποιονδήποτε και υπό οποιαδήποτε αφορμή.
Ακόμη και στις ΗΠΑ υπάρχουν ειδικοί, οι οποίοι θεωρούν ότι οι αποδείξεις που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν είναι πειστικές, και δεν αποκλείουν την πιθανότητα ότι την προβοκατόρικη αυτή πράξη την έκανε η αντιπολίτευση με στόχο να δώσει στους προστάτες της την αφορμή για την ένοπλη ανάμειξη.
Στο μεταξύ, τα δείγματα που έλαβαν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στη Δαμασκό στις 4 Σεπτεμβρίου παραδόθηκαν σε ειδικούς του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων στη Χάγη. Είναι το διεθνές όργανο εμπειρογνωμόνων με το μεγαλύτερο κύρος στο κόσμο, σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές δηλητηριώδεις ουσίες. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα είναι έτοιμα όχι νωρίτερα από τρεις εβδομάδες. Μόνο μετά από αυτό θα μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα, θεωρεί ο Ρώσος πρόεδρος:
Αν αποδειχθεί ότι είναι οι αντάρτες αυτές που χρησιμοποιούν όπλα μαζικής καταστροφής, τι θα κάνουν οι ΗΠΑ τότε με τους αντάρτες; Τι θα κάνουμε με τους αντάρτες οι χορηγοί τους; Θα σταματήσουν να τους εφοδιάζουν με όλα; Θαξεκινήσουνεναντίοντουςστρατιωτικέςεπιχειρήσεις;
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν η συζήτηση έφτασε και την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη Μόσχα, η οποία ακυρώθηκε. Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι ο ίδιος, φυσικά, θα ήθελε πολύ να συζητήσει πολλά ζητήματα με τον αμερικανό ομόλογο του.
Καταλαβαίνουμε ότι ως τη σχέση της Ρωσίας σε ορισμένα ζητήματα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει έναν εκνευρισμό. Νομίζω πως καλά θα ήταν να μην εκνευρίζονται, αλλά να οπλιστούν με υπομονή και από κοινού να αναζητήσουμε τη λύση των προβλημάτων.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι δε βλέπει σε αυτή την ακύρωση της επίσκεψης καμία καταστροφή. Οι επαφές των υπουργείων και των άλλων υπηρεσιών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία. Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, θα έχει σύντομα την ευκαιρία μαζί με τον πρόεδρο Ομπάμα να συζητήσουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα στο περιθώρια της συνόδου κορυφής της G 20 στην Αγία Πετρούπολη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας.

* Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.
Φωτογραφία: ΡΙΑ-Νόβοστι