«Κόκκινη γραμμή» αποτελεί για την Φινλανδία η παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα προκειμένου το Ελσίνκι να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία. Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ανοιχτός στην αναζήτηση άλλου μοντέλου, αλλά και με το νέο μοντέλο θα δίνεται εγγύηση του δανείου της.
Η κυβέρνηση σπεύδει να αξιοποιήσει την δήλωση Κατάινεν, λέγοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου, αλλά ξεχνά ότι έτσι θα είναι σα να αναγνωρίζει ότι ο Βενιζέλος έκανε λάθος χειρισμούς.
Ο Κατάινεν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε ότι η Φινλανδία είναι ανοικτή στην αναζήτηση άλλου τρόπου, με τον οποίο θα δοθεί η εγγύηση για το δάνειο της. «Όλοι γνώριζαν από πριν ότι αυτό, η παροχή εγγύησης, αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς, προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα, το κάναμε μαζί με την Ελλάδα», είπε σε συνέντευξη στο Ελσίνκι, προσθέτοντας: «πρόκειται για μία λειτουργική τεχνική λύση, αλλά αν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι δυνατό, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε άλλο μοντέλο».
Δώστε χρυσό για να πάρετε λεφτά
Η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, που είναι επίσης αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι οι μελλοντικές συνεισφορές στο πλαίσιο των πακέτων ‘διάσωσης’ χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να καλύπτονται από εγγυήσεις, όπως αποθέματα χρυσού ή μετοχές σε κρατικές βιομηχανίες. «Αρκετά κράτη κάνουν μεγάλες προσπάθειες να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζεται. Αλλά για να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες μακροπρόθεσμα, χρειάζονται εγγυήσεις» δήλωσε η υπουργός που εθεωρείτο στο παρελθόν πιθανή διάδοχος της Μέρκελ.
Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών επέκρινε αυστηρά σήμερα τη συμφωνία για παροχή εγγυήσεων που συμφωνήθηκε από την Ελλάδα και τη Φινλανδία στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης της Αθήνας, ζητώντας ισότιμη μεταχείριση μεταξύ των χωρών. «Η Αυστρία ήταν ανέκαθεν ξεκάθαρη στο σημείο αυτό: αν υπάρχουν εγγυήσεις για μια χώρα, τότε όλες οι άλλες πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε η συντηρητική Μαρία Φέκτερ στη Βιέννη πριν από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η Φινλανδία δεν υιοθέτησε μια «καλή προσέγγιση» διαπραγματευόμενη από την πλευρά της με την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει συναίνεση αν μια χώρα διεκδικεί για τον εαυτό της προνόμια», τόνισε. Αναφορικά με τις εγγυήσεις, η Φέκτερ δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί μια κοινή λύση για το σύνολο των χωρών. «Δεν βλέπω καμιά προς το παρόν», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.