Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Γιατί ο Ομπάμα λατρεύεται από τους Ευρωπαίους;



Θριαμβολογούν από χθες τα ευρωπαϊκά Μέσα για την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Yes! τιτλοφορεί το εξώφυλλό της η γαλλική Liberation ενώ ανάλογα είναι τα πρωτοσέλιδα όλου του ευρωπαικού Τύπου...



Φανατικοί οπαδοί του Μπαράκ Ομπάμα αναδεικνύονται οι Ευρωπαίοι αφού σύμφωνα με έρευνα του YouGov αν ο αμερικανός πρόεδρος κατέβαινε υποψήφιος στην Ευρώπη θα έπαιρνε... 90%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιοποίησε το Reuters και σ' αυτήν συμμετείχαν πολίτες επτά διαφορετικών χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία και Νορβηγία).

Αντίθετα με τον Μιτ Ρόμνεϊ που λίγα είναι γνωστά για την προσωπική του ζωή, ο 51χρονος Μπαράκ Ομπάμα έχει μια συμπαθέστατη οικογένεια που στέκεται στο πλευρό του, αλλά όχι με ψεύτικες κινήσεις ενώ και η προσωπική ιστορία του γεννημένου στη Χαβάη Αμερικανού Προέδρου είναι άκρως συγκινητική.

Πέραν αυτού, με δεδομένο ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρείται πολιτικός «του κέντρου προς τα δεξιά», ο Ρόμνει είναι μάλλον πολύ δεξιός για τους φιλελεύθερους Βορειοευρωπαίους.

Εγκώμια των ευρωπαίων αξιωματούχων

«Μπορεί οι Αμερικανοί να αμφιταλαντεύονται μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϊ, οι Ευρωπαίοι όμως ψηφίζουν «δαγκωτό» Ομπάμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk..

«Η ευρεία πλειοψηφία των πολιτικών και των ψηφοφόρων στην Ευρώπη επιθυμούν τη νίκη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα» στις προεδρικές εκλογές δήλωσε ο κ. Σουλτς.

«Μια μεγάλη μερίδα του κόσμου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες ακόμη, επιθυμεί μια δεύτερη εντολή για τον Μπαράκ Ομπάμα, καθώς αυτός είναι πιο κοντά στις ευρωπαϊκές αξίες συγκριτικά με τον Μιτ Ρόμνεϊ», τόνισε ο Σουλτς.

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης υπογράμμισε επίσης τις αξίες κοινωνικής πολιτικής και της κοινωνικής ασφάλισης που έχουν κοινές οι Ευρωπαίοι και ο Ομπάμα, ενώ ο αντίπαλός του, Μιτ Ρόμνεϊ, και οι «υπερορθόδοξοι που τον στηρίζουν» είναι, κατά τον Σουλτς, πιο μακριά από τις ευρωπαϊκές πεποιθήσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη αλλά και γενικότερα η διεθνής πολιτική έπαιξαν ένα μικρό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

Κατά τον Σουλτς, οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πλέον την υπερατλαντική σχέση ως τη σημαντικότερη σχέση, ενώ οι Ευρωπαίοι θα «λαμβάνονταν πιο σοβαρά υπόψη» αν ήταν ενωμένοι.

Η έρευνα «Transaltantic trends 2012» (υπερατλαντικές τάσεις 2012) που διεξήχθη τον Ιούνιο για το German Marshall Fund (GMF), έναν αμερικανικό οργανισμό προώθησης των υπερατλαντικών σχέσεων, έδειξε ότι αν οι κάτοικοι της ΕΕ μπορούσαν να ψηφίσουν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, το 75% μεταξύ αυτών θα ψήφιζε υπέρ του Ομπάμα, έναντι μόλις 8% για τον Μιτ Ρόμνεϊ.

Στη Γαλλία, το 78% των Γάλλων ψηφίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ και μόλις το 5% επιθυμεί την εκλογή του Μιτ Ρόμνεϊ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA που διεξήχθη για το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV και δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...