Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

Εμπλοκή του Ισραήλ στο ενεργειακό «παιχνίδι» της Κύπρου

Η Κύπρος αποτελούσε πάντοτε το «μήλο της Έριδος» για τους επίδοξους κατακτητές της, εξαιτίας της γεω-στρατηγικής της θέσης. Τουρκία, Βρετανία και Ισραήλ ήθελαν τον έλεγχο της Κύπρου –η κάθε μία χώρα για τους δικούς της λόγους- λόγω αυτής της γεω-στρατηγικής της θέσης. Κανένας όμως δεν φανταζόταν, ότι η Μεγαλόνησος κάποια μέρα θα μπορούσε να μετατραπεί σε σημαντικό ενεργειακό κέντρο της περιοχής. Προτού ακόμη, Ισραήλ και Κύπρος διαπιστώσουν ότι έχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου στις ΑΟΖ τους, οι Ισραηλινοί, όσο και συγκεκριμένα αμερικανικά συμφέροντα είχαν πλήρη γνώση του ενεργειακού ενδιαφέροντος που έχει η θαλάσσια περιοχή στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και κυρίως στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και στο Ισραήλ, εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους.

Τα νέα δεδομένα στον ενεργειακό τομέα ανανεώνουν το ενδιαφέρον του Ισραήλ για την Κύπρο, που πάντοτε αποτελούσε μία ασφαλιστική δικλείδα –σε σχέση με τον αραβικό κίνδυνο- και μία διέξοδος.
Γι΄ αυτό, βλέπουμε το Ισραήλ να επιζητεί την αναβάθμιση των σχέσεών του με την Κύπρο, η διεύρυνση των οποίων είναι πια γεγονός.
Το ενδιαφέρον των Εβραίων για την Κύπρο μεταφράζεται αυτή τη χρονική στιγμή σε ενεργειακό, με την εμπλοκή της αμερικανικής (εβραϊκών συμφερόντων) Noble Energy και της ισραηλινής εταιρείας Delek Energy –μετά την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ τους- για την διεξαγωγή ερευνών στο οικόπεδο «12» της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Delek Energy με επιστολές της προς τον Πρόεδρο Χριστόφια ήθελε από καιρό να συνεργαστεί με την κυπριακή κυβέρνηση στο θέμα του φυσικού αερίου. Από το Προεδρικό, όμως, δεν πήρε καμμιά απάντηση.
Ωστόσο, η συμφωνία της Noble με την Delek Energy και την Avner Oil and Gas Ltd, μπάζουν τους Ισραηλίτες από το «παράθυρο» στο ενεργειακό «παιχνίδι» της Κύπρου.
Οι εταιρείες Noble Energy και Delek Energy έχουν αγοράσει το 85% της ισραηλινής εταιρείας Ratio Oil Exploration, η οποία το 2007 είχε αγοράσει τα δικαιώματα του θαλάσσιου οικοπέδου, στο οποίο στη συνέχεια εντοπίστηκε το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν. Και οι οποίες από κοινού, έχουν αναλάβει την έρευνα για την ύπαρξη και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή.
Όλα αυτά συνέβησαν αρκετά πριν διαπιστωθεί οριστικά η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Λεβιάθαν και πολύ πριν «μπει στο παιχνίδι» και η Κύπρος και διαδραματίσει ρόλο ως κόμβος ενεργειακού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.
Γι΄ αυτό, δεν ήταν δυνατό η ισραηλινή εταιρεία Delek Energy να μείνει εκτός του ενεργειακού «παιχνιδιού» στην Κύπρο.
Με δεδομένο, την θέληση της κυπριακής και ισραηλινής κυβέρνησης να συνεργαστούν πιο στενά στον τομέα της ενέργειας –όπως διαφάνηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ- φαντάζει απομακρυσμένη η περίπτωση να μην αποδεχθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας τη συμμετοχή της Delek και της Avner στις έρευνες μέχρι την 1η Αυγούστου 2013.
Μάλιστα, τώρα που βρίσκονται στον «αέρα» και οι απειλές της Τουρκίας για παρεμπόδιση των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου από την Noble, η κυπριακή κυβέρνηση θα έχει ακόμη ένα λόγο να θέλει την άμεση εμπλοκή του Ισραήλ στο ενεργειακό «παιχνίδι», με τη συμμετοχή της ισραηλινής Delek.
Με τη συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ και παράλληλα, τη συνεργασία Ισραήλ – Ελλάδας, σχέσεις που συνεχώς αναβαθμίζονται, είναι φανερό ότι οι συγκυρίες στην περιοχή μας οδηγούν στη διαμόρφωση ενός περιφερειακού άξονα, Αθήνας – Λευκωσίας – Τελ Αβίβ, που βεβαίως θα αντικαταστήσει για τους Αμερικανούς τον άξονα Τουρκίας – Ισραήλ.
Νέα γεω-στρατηγικά και οικονομικά δεδομένα, που σίγουρα θα έχουν θετικές επιδράσεις στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

Ρωμηοσύνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...