Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Γκάιτνερ προς Μέρκελ: «Αν καταρρεύσει η Ελλάδα θα καταρρεύσει η δυτική οικονομία»

"Αν καταρρεύσει η Ελλάδα, τότε θα καταρρεύσει και η υπόλοιπη δυτική οικονομία. Η χώρα βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ αφού συμμετέχει στην Ευρωζώνη, γι αυτό και θα πρέπει να διασωθεί. Για το καλό όλων μας". Αυτή λέγεται ότι ήταν με "δύο λόγια" η σαφέστατη προειδοποίηση που απηύθυνε προς τη γερμανική πολιτική ηγεσία, face to face, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ.Τ.Γκάιτνερ, κατά την ολιγόωρη επίσκεψη του στην Ευρώπη, την περασμένη εβδομάδα, λίγες μόλις ώρες πριν την πραγματοποίηση της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των 17, της Παρασκευής.


Και φαίνεται ότι ήταν αρκετή για να αφυπνισθεί η γερμανική καγκελαρία και να δώσει τη συγκατάθεση της για την εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη φορά, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, που η Ουάσιγκτον διασώζει την Αθήνα.
Είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο η τηλεφωνική, τότε, παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα στην καγκελάριο Μέρκελ, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την έγκριση του δανείου των 110 δισ ευρώ, που υπογράφτηκε λίγες μέρες μετά. Τώρα, με την παρέμβαση Γκάιτνερ, η οποία, προφανώς, έγινε με την έγκριση Ομπάμα,η Ελλάδα διασώζεται εκ νέου, καθώς της δίνεται άλλη μια ευκαιρία για να ανανήψει.
Το θέμα, βεβαίως, είναι πόσο έτοιμη είναι η χώρα για να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία. Πάντως, γεγονός αποτελεί ότι από εδώ και στο εξής, όλες οι νέες εκδόσεις ομολόγων που θα κάνει, θα είναι εγγυημένες από το EFSF, ενώ σχεδόν διπλασιάστηκε ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ ευρώ και μαζί μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το επιτόκιο του. Όπερ σημαίνει ένα άμεσα όφελος της τάξης των 6 δισ ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...