Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Bοήθεια και από τις ΗΠΑ ζήτησε η Ιαπωνία, κάπως καθυστερημένα...







Image
Την βοήθεια των ΗΠΑ ζήτησε - επίσης καθυστερημένα όπως συνέβη και με την Γαλλία - η Ιαπωνία προκειμένου να αντιμετωπίσει την πυρηνική κρίση στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, την ώρα που υπό εξέταση τίθενται νέα μέτρα για τον έλεγχο της ραδιενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία.


«Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τον ιαπωνικό λαό στις προσπάθειές του να αγωνιστεί εναντίον των σαρωτικών επιπτώσεων αυτής της καταστροφής, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός Καν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την αμερικανική βοήθεια» και οι δύο ηγέτες «επανέλαβαν τη σημασία μιας στενής συνεργασίας».
Την Τρίτη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε επισήμως πως η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι απρόβλεπτη, τονίζοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή μετά την ανακάλυψη πλουτωνίου στο έδαφος και ραδιενέργειας στο νερό της θάλασσας.

Την Τετάρτη, στο θαλασσινό νερό που ελήφθη σε απόσταση 300 μέτρων νοτίως του πυρηνικού σταθμού, μετήθηκε αναλογία ραδιενεργού ιωδίου 3.355 φορές πάνω από το νόμιμο όριο. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο ιωδίου 131 που έχει καταγραφεί ως τώρα.

Εν τω μεταξύ η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την πυρηνική κρίση. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο, μία επιλογή θα ήταν να καλυφθούν οι αντιδραστήρες 1, 3 και 4 του πυρηνικού σταθμού με ένα ειδικό ύφασμα που συγκρατεί τα ραδιενεργά σωματίδια. Επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους τους οποίους ωστόσο δεν κατονομάζει, η εφημερίδα Ασάχι Σιμπούν έγραψε ότι με το ειδικό ύφασμα θα καλυφθούν οι στέγες και οι τοίχοι των εξωτερικών κτισμάτων των αντιδραστήρων 1, 3 και 4, που έχουν εν μέρει καταστραφεί από εκρήξεις.
Στο άρθρο δεν διευκρινίζεται από ποιο υλικό θα είναι κατασκευασμένο το ύφασμα αυτό. Αναφέρεται πάντως ότι οι αρχές μπορεί να αναπτύξουν συστήματα εξαερισμού με στόχο να αποφευχθούν η συγκέντρωση αερίου και νέες εκρήξεις στα κτίρια των αντιδραστήρων.

Εξεταζεται επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ένα δεξαμενόπλοιο στο οποίο θα μεταφερθεί το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό που υπάρχει στα κτίρια των τουρμπίνων δίπλα στους αντιδραστήρες, καθώς και σε μια σήραγγα που βρίσκεται κοντά στον αντιδραστήρα 2 και καταλήγει στο εξωτερικό του κτιρίου.

Ερωτησείς σχετικά με το δημοσίευμα της Ασάχι Σιμπούν, ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η κυβέρνηση και οι πυρηνικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν «όλες τις λύσεις, περιλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται στον Τύπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...