Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Βήμα προς βήμα οι κινήσεις του


'Ολο το πρόγραμμα της επίσκεψης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών αλλά και το παρασκήνιο και οι επαφές του στην Θράκη. Η επίσκεψη Νταβούτογλου στην Ελλάδα, μόνο ιδιωτική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Οι μειονοτικοί τον περιμένουν πως και πως, ενώ από την Τρίτη και από τις επαφές του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Νταβούτογλου τάραξε τα νερά. Ως πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειµένου να θέσουν στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωµατίας τα µείζονα θέµατα της εκλογής των µουφτήδων και των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφιών, αντιµετωπίζουν οι µειονοτικοί παράγοντες της Θράκης τη σηµερινή επίσκεψη.
Ηδη τα πρωτοσέλιδα των τουρκόφωνων µειονοτικών εφηµερίδων αναφέρονται στην οµιλία του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη Γερµανία την περασµένη εβδοµάδα, όπου µίλησε για «αθέτηση του λόγου της ελληνικής πλευράς στο θέµα της εκλογής των µουφτήδων». Πάγια διεκδίκηση της µουσουλµανικής µειονότητας αποτελεί η παροχή δυνατότητας εκλογής των µουφτήδων στη Θράκη, παρότι η ελληνική Πολιτεία µε απόφασή της µόλις πριν από λίγους µήνες ανανέωσε για ακόµη µία πενταετία τις θητείες των διορισµένων µουφτήδων Κοµοτηνής και Ξάνθης. Να σηµειωθεί ότι οι «ψευδοµουφτήδες» Ξάνθης και Κοµοτηνής προέκυψαν απόαµφιλεγόµενες διαδικασίες εκλογής. Αυτούς επιδιώκει τώρα η µειονότητα να επιβάλει ως νόµιµους.
Ο υπουργός Εξωτερικών τηςΤουρκίας θα συναντηθεί µε την Ανώτατη Συµβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας ∆υτικής Θράκης. Πρόεδρος της Επιτροπής που συνιστά µια άτυπη ένωση προσώπων η οποία αποτελείται από τους αιρετούς της µειονότητας, τους «ψευδοµουφτήδες», αλλά και από εκπροσώπους φορέων, εξελέγη πριν από λίγες ηµέρες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχµέτ Χατζηοσµάν, γεγονόςπου προκαλεί αντιδράσεις στον κοµµατικό µηχανισµό.
Ο κ. Νταβούτογλου θα επισκεφθεί το εντευκτήριο της Τουρκικής Νεολαίας Κοµοτηνής και µετά το πέρας των επαφών του στην Κοµοτηνή θα µεταβεί στην Ξάνθη, όπου είναι προγραµµατισµένη η επίσκεψή του στην Τουρκική Ενωση Ξάνθης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...