Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο σε Κρήτη και Ιόνιο


Η άφιξη του σκάφους «Nordic Explorer» που θα προχωρήσει στις έρευνες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη, βάζει σε τροχιά υλοποίησης ένα οραματικό έργο που συνοδεύεται από προσδοκίες και ελπίδες για την οικονομική επιβίωση της χώρας. Το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος που θα κάνει τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης πιάνει επιτέλους … λιμάνι.

Το πλοίο θα καταπλεύσει αύριο στο λιμάνι της Πάτρας και σε διάστημα εννέα ωρών μετά τον ελλιμενισμό του και τις αναγκαίες διαδικασίες ανεφοδιασμού, θα αποπλεύσει με κατεύθυνση το βόρειο Ιόνιο, προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως τις έρευνες. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι έρευνες θα καλύψουν συνολική έκταση περίπου 220.000 χιλιομέτρων, θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες και είναι οι πρώτες ερευνητικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, σε τέτοια κλίμακα και με κορυφαία τεχνολογία αιχμής (Geostreamer).

Στο πλοίο θα παρευρίσκονται, διαρκώς, δύο Έλληνες ειδικοί γεωεπιστήμονες της Δ/νσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, οι οποίοι θα εκπροσωπούν το δημόσιο και θα εκπαιδευτούν στις νέες τεχνικές που εφαρμόζει η PGS. Το σκάφος ανήκει στην εταιρία – κολοσσό PGS (Petroleum Geo-Services)που θα αναλάβει τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο φάκελος για την αναζήτηση πετρελαίου και υδρογονανθράκων στην Κρήτη φαίνεται πως ανοίγει οριστικά.

Οι σεισμικές έρευνες αποτελούν σύγχρονη μέθοδο απεικόνισης του υπεδάφους για την εκτίμηση της πιθανότητας ύπαρξης εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (πετρελαίου ή και φυσικού αερίου). Θα αποτελέσουν, δηλαδή, τη βάση στη διεξαγωγή, το 2013, νέων διαγωνισμών για την παραχώρηση των περιοχών αυτών σε πετρελαϊκές έρευνες για περαιτέρω έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...