Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Παρακολούθηση χωρίς φραγμούς από την NSA


Οι αποκαλύψεις του Έ. Σνόουντεν στην υπόθεση NSA προκαλούν τριγμούς στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με νέα στοιχεία, οι μυστικές υπηρεσίες έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα χρηστών του ίντερνετ παγκοσμίως.

Σε δημοσιοποίηση τριών απόρρητων εγγράφων για τις δραστηριότητες της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει τις αντιδράσεις γερουσιαστών μετά τις νέες αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για την ύπαρξη ενός ακόμη προγράμματος παρακολούθησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών όλων των κατοίκων του πλανήτη. Ωστόσο, από τα διαβαθμισμένα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα έχουν, σύμφωνα με αναλυτές, αφαιρεθεί επίμαχα σημεία. Τις σημερινές, νέες αποκαλύψεις δημοσιεύει αποκλειστικά η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Εκεί γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά στο X-Keyscore, όπως ονομάζεται το πρόγραμμα που επιτρέπει στους πράκτορες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ να μπαίνουν, δίχως προηγούμενη άδεια, σε ογκώδη αρχεία δεδομένων τα οποία περιέχουν e-mails, διαδικτυακούς διαλόγους, τραπεζικούς λογαριασμούς και γενικά κάθε είδους ηλεκτρονική δραστηριότητα δισεκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον πλανήτη.




Παραβίαση και του αμερικανικού νόμου
Οι νέες αποκαλύψεις για την ύπαρξη του εν λόγω προγράμματος ακυρώνουν τις επικρίσεις που είχε δεχθεί αρχικά ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Ο πρώην πράκτορας της NSA, στον οποίο η Ρωσία χορήγησε τελικά σήμερα άσυλο ενός έτους για ανθρωπιστικούς λόγους, είχε υποστηρίξει στην περίφημη συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα στα μέσα Ιουνίου ότι μπορούσε από το γραφείο του να παρακολουθήσει τους πάντες, από τον απλό πολίτη έως τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το X-Keyscore είναι, σύμφωνα με τα διαβαθμισμένα έγγραφα που παραχωρήθηκαν από τον αμερικανό φυγόδικο στην Guardian, το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης δικτύων, το οποίο καλύπτει όλο το εύρος των δραστηριοτήτων οποιουδήποτε χρήστη του διαδικτύου. Παρακολουθεί τα πάντα, από e-mails, ιστοτόπους επίσκεψης, αναζητήσεις, έως και τα αρχεία του χρήστη. Οι νέες αποκαλύψεις του Σνόουντεν καθιστά την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας υπόλογη για παραβίαση του αμερικανικού νόμου, ο οποίος απαιτεί ένταλμα των δικαστικών αρχών για την όποια παρακολούθηση και καταγραφή προσωπικών δεδομένων εν αγνοία του χρήστη.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...