Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Ρωσία: Πρoετοιμασίες για βιολογικό πόλεμο!

ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στα τέλη του 2014 θα έχει στη διάθεσή του σύστημα εξουδετέρωσης θανατηφόρων ιών και βακτηρίων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση τυχαίας ή κακόβουλης διάσπαρσης νοσογόνων παραγόντων.

Όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια», το σύστημα αντιμετώπισης ιών δημιουργείται τώρα και θα δοκιμαστεί στα στρατιωτικά ινστιτούτα, στα οποία είχαν εκπονηθεί και παραχθεί χημικά όπλα στη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου.
Το συνολικό κόστος του σχεδίου υπερβαίνει 7 εκ. ευρώ. Πυρήνας του συστήματος θα είναι το σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης «Berkut-1», το οποίο θα επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων σε εστίες βιολογικής απειλής. Η λειτουργία του θα είναι ανάλογη μ’ αυτή του συστήματος προειδοποίησης του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών ή του συστήματος διοίκησης στρατευμάτων του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.
Η ανίχνευση των ιών και βακτηρίων θα ανατεθεί στο σύστημα παραγωγής νουκλεϊκών οξέων «Solovey-1» με παραγωγικότητα τέσσερις παράλληλες αναλύσεις την ώρα. Τα στοιχεία των αναλύσεων θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή της δαμαλίδας.
Η παραγωγή της δαμαλίδας θα πραγματοποιείται από το σύστημα  «Udod-1», το οποίο θα εισάγει το DNA του νοσογόνου παράγοντα σ’ ένα κύτταρο αναφοράς με στόχο τη διασαφήνιση του μηχανισμού καταπολέμησης του ιού ή του βακτηρίου. Πέραν αυτού, προγραμματίζεται να δημιουργηθεί η δαμαλίδα σε μορφή χαπιών «Drofa-1», η οποία θα πρέπει στο 70% των περιπτώσεων να αναπτύξει την ανοσία για ορισμένα είδη ιών και βακτηρίων, όπως αυτοί της ευλογιάς. Η δαμαλίδα θα διατηρείται τουλάχιστον δύο χρόνια.
Ο έλεγχος της παραγωγής των ιατροφαρμακευτικών ανοσοβιολογικών  παρασκευασμάτων θα ανατεθεί στο σύστημα «Vyp-1». Το σύστημα αυτό θα έχει συνεχή πρόσβαση στη βάση δεδομένων των γνωστών νοσογόνων παραγόντων, η οποία επίσης θα χρησιμοποιείται και για την ανάλυση της βιολογικής μόλυνσης.
Το σύστημα θα διαμορφώνει ηλεκτρονικό χάρτη με στοιχεία της μόλυνσης του περιβάλλοντος, θα εκδίδει μαθηματική πρόγνωση των εξελίξεων και θα προτείνει εκδοχές αντιμετώπισης των απειλών.
Στη βάση δεδομένων του συστήματος θα περιλαμβάνονται πληροφορίες για αποθέματα στρατιωτικών μέσων προστασίας από ακτινοβολία, καθώς και από χημικές και βιολογικές απειλές, καθώς και στοιχεία για ποσότητες αποθηκευμένων αντιασφυξιογόνων προσωπίδων, ειδικών φορητών κιβωτίων ιατροφαρμακευτικών μέσων και μέσων απολύμανσης.
Το νέο σύστημα προγραμματίζεται να αναπτυχθεί στην πόλη Κίροβ στους χώρους του στρατιωτικού-βιολογικού ινστιτούτου του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...