Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΗΠΑ: θα τερματιστούν οι επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Οι επιδρομές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν θα τερματιστούν σύντομα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά την επίσκεψή του στο Ισλαμαμπάντ.
«Πιστεύω ότι το πρόγραμμα θα λήξει καθώς έχουμε εξουδετερώσει το μεγαλύτερο μέρος από την απειλή αυτή και συνεχίζουμε την εξουδετέρωσή της», δήλωσε ο Κέρι χθες σε συνέντευξή του σε πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο, σύμφωνα με το αμερικανικό CNN.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος έχει ορίσει μια πολύ συγκεκριμένη προθεσμία λήξης και ελπίζουμε ότι θα είναι πολύ σύντομα. Θεωρώ ότι αυτό εξαρτάται πράγματι από ορισμένους παράγοντες, και εμείς συνεργαζόμαστε με την κυβέρνησή σας σεβόμενοι τους παράγοντες αυτούς», πρόσθεσε.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε, ωστόσο, ότι οι δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν ήταν κάτι καινούργιο, αλλά ανταποκρίνονταν σε δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα τον Μάιο ότι οι ΗΠΑ είχαν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στην καταπολέμηση της Αλ Κάιντα και κατά συνέπεια αυτό σήμαινε ότι χρειάζονταν λιγότερες επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η εκπρόσωπος Μέρι Χαρφ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία λήξης».
Οι επιδρομές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, άρχισαν με μυστική συμφωνία το 2004 που επέτρεπε την πρόσβαση των αεροσκαφών αυτών στον πακιστανικό εναέριο χώρο, σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα της New York Times.
Τουλάχιστον 400 επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε περιοχές της μεθορίου με το Αφγανιστάν. Τον Μάιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι επιδρομές πρέπει να συνεχιστούν για να «ολοκληρωθεί το έργο της καταπολέμησης της η Αλ Κάιντα και των δυνάμεων που έχουν διασυνδέσεις με αυτήν».
Σύμφωνα με έκθεση της πακιστανικής κυβέρνησης που διέρρευσε τον Ιούλιο, ένα στα πέντε θύματα των επιδρομών μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι πολίτης. Από τον Ιανουάριο του 2006 έως τον Οκτώβριο του 2009, 746 άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση. Παρότι στόχος των επιδρομών αυτών είναι η εξουδετέρωση των εξτρεμιστών μαχητών, 147 πολίτες σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών 94 παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...