Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Θα είναι Εβραίος ο επόμενος Πρόεδρος της Ρωσίας;


Ο Ρώσος ολιγάρχης Mikhail Prokhorov είναι γνωστός για το ότι πέρνει ρίσκα.


Ο πανούργος επιχειρηματίας, απέκτησε δισεκατομμύρια μέσω της βιομηχανίας των μετάλλων πριν τα 40ά του γενέθλια και έγινε ο πρώτος μη Βορειο-Αμερικανός ιδιοκτήτης ομάδας NBA όταν το προηγούμενο έτος αγόρασε τους New Jersey Nets.

Ο Ρωσοεβραίος ολιγάρχης Prokhorov.. Είναι μεγαλομέτοχος της ομάδας New Jersey Nets του NBA

Τώρα ο 46χρονος άγαμος επιχειρηματίας θέλει να αναρριχηθεί στην υψηλότερη θέση της χώρας εκμεταλλευόμενος το κύμα δυσαρέσκειας στην μεσαία τάξη.

«Πιστεύω οτι η κοινωνία ξυπνάει, είτε το θέλουμε είτε όχι,» είπε την Δευτέρα ενώ ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για να αντιμετωπίσει τον Πρωθυπουργό Vladimir Putin ως ανεξάρτητος στις προεδρικές εκλογές του 2012.

«Το τμήμα της κυβέρνησης που δεν κάνει διάλογο με την κοινωνία, θα αναγκαστεί να αποχωρήσει στο άμεσο μέλλον. Σοβαρές αλλαγές λαμβάνουν χώρα στο πλανήτη και ένα νέο είδος ανθρώπου αναδύεται.»

Ενω είναι ακόμη νωρίς να πεί κάποιος αν μπορεί ο Prokhorov να αποτελέσει μια σοβαρή απειλή για τον Πούτιν που έχει ήδη υπηρετήσει δύο φορές Πρόεδρος, η εβραϊκή του καταγωγή συγκεντρώνει τα βλέμματα.

Σύμφωνα με μια παρουσίαση του Prokhorov στους New York Times, η γιαγιά του απο την πλευρά της μητέρας του, η Anna Belkina, ήταν διακεκριμένη Εβραία μικροβιολόγος που έκανε εμβολιασμούς κατα τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Belkina ήταν Εβραία αλλά απέφυγε την μοίρα πολλών άλλων ανθρώπων της εβραϊκής φυλής που σκοτώθηκαν ή εκδιώχθηκαν στην Σοβιετική Ρωσία μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ζήσαμε κάτω απο μεγάλες αντιφάσεις», είπε ο Prokhorov. «Ήταν κοινωνική ανάγκη να υποστηρίζεις το καθεστώς και μετά ερχόταν η ιδιωτική ζωή στην κουζίνα, όπου ακούγαμε την Φωνή της Αμερικής στο ραδιόφωνο και διαβάζαμε απαγορευμένα βιβλία, ενώ συζητούσαμε για όλα τα θέματα με ήπιο τρόπο. Έμαθα και απο τους δύο γονείς μου ότι θε έπρεπε να είμαι έξυπνος. Μπορεί να σκέφτοταν διαφορετικά αλλά έλεγαν τις απόψεις τους με μαλακό τρόπο. Όταν είσαι 12 ή 14 δεν είναι εύκολο να αισθάνεσαι τα όρια του τι σου επιτρέπεται να πείς και τι όχι.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...