Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Υπουργοί βλέπουν την κατάρρευση να έρχεται – αποκαλυπτικοί διάλογοι


Υπουργοί βλέπουν την κατάρρευση να έρχεται – αποκαλυπτικοί διάλογοι

Η δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οικονοµία και κρατικά ταµεία αποκαλύπτεται στους αγωνιώδεις διαλόγους υπουργών, εν όψει της τελικής διαπραγµάτευσης µε την τρόικα, στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» και αναδημοσιεύει το parapolitika.gr
Χαρακτηριστική φράση που αποτυπώνει την αγωνία των υπουργών και το αδιέξοδο των οικονομικών επιτελείων σχετικά με τη λήψη οικονομικών μέτρων για το διέξοδο της χώρας από την κρίση, χωρίς περαιτέρω απώλειες, αποτυπώνεται στο Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, φέρεται να είπε:
 «Το έλλειµµα του 2011 κινείται στο 10%-11% του ΑΕΠ και αν δεν περιοριστεί, τότε θα πάµε όλοι µαζί για τσίπουρα».
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε: «∆εν µπορούµε να λάβουµε νέα µέτρα. Θα οδηγηθούµε σε κυβερνητική κατάρρευση. Το μεγάλο ζήτημα είναι οι δυσκολίες στα ασφαλιστικά ταμεία και στον κοινωνικό προϋπολογισμό».
Γ. Κουτρουμάνης: «Κάτι πρέπει να κάνουμε, έχουμε απώλειες και στα έσοδα, πέφτουν έξω και οι δαπάνες. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι οι απώλειες εσόδων στο ΙΚΑ».
Φ. Σαχινίδης: «Το έλλειμμα του 2011 θα κλείσει μεταξύ 10% και 11%».
Ε. Βενιζέλος: «Με έλλειμμα 11% θα φτάσουμε σε αδιέξοδο γιατί θα ζητήσουν πρόσθετα μέτρα. Είναι SOS να κλείσει το έλλειμμα κάτω από το 10%».
Φ. Σαχινίδης: «Αν κλείσει η χρονιά με έλλειμμα 9,5% θα είμαι θεός. Αν είναι 9,7% – 9,8% θα το καλιμπράρουμε».
Φ. Σαχινίδης: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε ακύρωση δαπανών του 2011 ή να κάνουμε μπαϊμπάς όπου μπορούμε για να κλείσει ο προϋπολογισμός».
Ε. Βενιζέλος: «Αν το έλλειμμα υπερβεί το 10% δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα. Οδηγούμαστε σε κυβερνητική κατάρρευση».
Γ. Κουτρουμάνης: «Εμείς υπολογίζαμε 678 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία αλλά τώρα είμαστε στο μηδέν».
Η. Πεντάζος: «Θα έχουμε σκληρή διαπραγμάτευση τον Ιανουάριο. Τώρα οι Τροϊκανοί έδειχναν χαλαροί, συναισθηματικοί, ακόμα και φιλικοί μπορούμε να πούμε μαζί μας».
Η ομολογία στη Βουλή
Το κουβάρι ξετυλίχτηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», σε ομιλία του Φ. Σαχινίδη στη Βουλή, που είπε χαρακτηριστικά:
«Μου είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να απαντήσω με ακρίβεια για το πού θα θα διαμορφωθεί τελικά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2011. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ύφεση, η οποία θα επηρεάσει τόσο τα φορολογικά, όσο και τα ασφαλιστικά έσοδα. Είναι γεγονός ότι έχουμε και αυξημένη ανεργία και μάλιστα περισσότερη από αυτή που αρχικά είχε προβλεφθεί».
Νωρίτερα, ο ίδιος επισήμανε ότι «το ΔΝΤ είναι έτοιμο να μας πει αντίο. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Η Βραζιλία θέτει θέμα προνομιακής μεταχείρισης προς την Ελλάδα και το ίδιο θέμα έκαναν και οι Ρώσοι. Όλες οι ελπίδες είναι στον Παντελή Οικονόμου για να εισπράξει τα έσοδα. Αν δεν πετύχουμε θα πάμε όλοι μαζί για τσίπουρα στη Θεσσαλία».
Πηγή: tsantiri 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...