Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Συλλυπητήρια από Ερντογάν και Στρατό για τους νεκρούς Κούρδους


Συλλυπητήρια από Ερντογάν και Στρατό για τους νεκρούς Κούρδους

Τη λύπη του εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το θάνατο 35 νέων Κούρδων την Τετάρτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως θα διεξάγει έρευνα ώστε να απονεμηθούν ευθύνες για την υπόθεση.

Αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων σχολίασε για το γεγονός: «τα αποτελέσματα είναι δυστυχώς δυσάρεστα και θλιβερά». «Σύμφωνα με τις εικόνες (που κατέγραψαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη) στην περιοχή βρισκόταν μια ομάδα 40 ατόμων, οι οποίοι ήταν αδύνατο να ξέρουμε ποιοι ήταν (…)
Κατόπιν διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για λαθρέμπορους που μετέφεραν τσιγάρα και καύσιμα με μουλάρια», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, στις πρώτες επίσημες δηλώσεις του μετά το τραγικό γεγονός.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επιχείρησε να δικαιολογήσει την αεροπορική επιδρομή των F-16 λέγοντας πως στο παρελθόν οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) χρησιμοποιούσαν τον ίδιο δρόμο και το ίδιο μέσο μεταφοράς για να περνούν όπλα και πυρομαχικά και να επιτίθενται σε στρατιωτικά φυλάκια. Παράλληλα, επιτέθηκε σε μερίδα του Τύπου που είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση: «κανένα κράτος δεν βομβαρδίζει σκόπιμα το λαό του», σημείωσε.
Όσον αφορά στους 35 θανάτους, προκάλεσαν κύμα διαμαρτυριών και δυσαρέσκειας στους κουρδικούς κύκλους, ενώ οι αντάρτες του PKK κάλεσαν τους Κούρδους της Τουρκίας σε εξέγερση. Οι κάτοικοι κουρδικών κοινοτήτων όπως το Ορτασού και Γκιούλγάζι κήδεψαν τα θύματα ενώ οργισμένοι φώναζαν συνθήματα: «Ερντογάν, βλάκα, ο Οτζαλάν θα σε γδάρει», φώναζαν οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι.
«Το PKK είναι ο λαός, ο λαός είναι εδώ» και «οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν», ήταν τα μοιρολόγια των γυναικών που συνόδευσαν τους νεκρούς, ενώ τα φέρετρα των θυμάτων ήταν καλυμμένα με την κουρδική σημαία και η ταφή έγινε στο κοιμητήριο του Γκιούλγιαζι, σε ένα μεγάλο, κοινό τάφο, όπου και δεν έκαναν την εμφάνισή τους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο στρατός, αφού αρχικά σημείωσε πως η επιχείρησή του στρεφόταν εναντίον ανταρτών του PKK που επιχειρούσαν να περάσουν από το Ιράκ στην Τουρκία, στη συνέχεια εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη χειρονομία.
ΠΗΓΗ: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...