Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Πρόταση Τρισέ για ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών

Την ενίσχυση του κεντρικού ελέγχου της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών της ευρωζώνης, σε περίπτωση που δεν αποδώσουν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, πρότεινε σήμερα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Σε τελετή βράβευσής του για τη συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, ο κ. Τρισέ παρουσίασε μια σειρά από ιδέες, με κυριότερες... τη σύσταση ενός υπουργείου Οικονομικών της ΕΕ και την άσκηση βέτο από τις ευρωπαϊκές αρχές αναφορικά με τις δαπάνες ή άλλες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την πολιτική κρατών-μελών.
«Σε πρώτη φάση, είναι δικαιολογημένο να δοθεί οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο ενός ισχυρού προγράμματος προσαρμογής», ανέφερε ο διοικητής της ΕΚΤ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αν μια χώρα συνεχίζει να μην φέρνει αποτελέσματα, νομίζω ότι όλοι θα συμφωνούσαν πως το δεύτερο στάδιο πρέπει να είναι διαφορετικό».
«Θα ήταν υπερβολικό εάν προβλέπαμε, σε αυτή τη δεύτερη φάση, να δώσουμε τις αρχές της ευρωζώνης ευρύτερο και ισχυρότερο λόγο στη διαμόρφωση των οικονομικών πολιτικών μιας χώρας εάν βγουν επικίνδυνα από το δρόμο τους;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Με τη νέα αντίληψη, δεν θα ήταν μόνο δυνατόν, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις και υποχρεωτικό, στη δεύτερη φάση οι ευρωπαϊκές αρχές -- δηλαδή το Συμβούλιο βάσει της πρότασης της Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ- να λάβουν οι ίδιες αποφάσεις σε σχέση με την εν λόγω οικονομία», υποστήριξε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΕΚΤ, ένας τρόπος που θα μπορούσε να γίνει αυτό είναι οι ευρωπαϊκές αρχές να έχουν δικαίωμα βέτο σε κάποιες αποφάσεις της εθνικής οικονομικής πολιτικής. «Αυτή η αρμοδιότητα θα μπορούσε να επεκτείνεται συγκεκριμένα σε μεγάλες δημοσιονομικές δαπάνες καθώς και σε ζητήματα ζωτικά για την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας», είπε.
Ο κ. Τρισέ υποστήριξε επίσης ότι μακροπρόθεσμα ένα κεντρικό υπουργείο Οικονομικών θα ταίριαζε στην ενιαία αγορά, στο ενιαίο νόμισμα και την ενιαία κεντρική τράπεζα.
«Όχι απαραίτητα ένα υπουργείο Οικονομικών που θα διαχειρίζεται ένα μεγάλο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Αλλά ένα υπουργείο Οικονομικών που θα έχει άμεση ευθύνη σε τρεις τουλάχιστον τομείς: πρώτον, την εποπτεία των δημοσιονομικών πολιτικών και των πολιτικών ανταγωνιστικότητας. Δεύτερον, όλες τις τυπικές ευθύνες των εκτελεστικών οργάνων, σε ό,τι αφορά τον ενοποιημένο χρηματοοικονομικό τομέα της Ένωσης. Τρίτον, την εκπροσώπηση της Ένωσης στους διεθνείς χρηματοοικονομικούς θεσμούς», τόνισε.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...