Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Την αντικατάσταση του Γ. Παπακωνσταντίνου "παίζουν" τα διεθνή ΜΜΕ

Στο διορισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου ως νέου υπουργού Οικονομικών, «στέκονται» περισσότερο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σχετικά με την αναδιάρθρωση της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Το marketwatch.com μάλιστα έχει το θέμα ως κεντρική είδηση , με τον τίτλο «Greeks welcome Venizelos», εξηγώντας ότι το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζει κέρδη μετά από την ανάληψη της θέσης από τον Ε. Βενιζέλο...

Για το Al Jazeera, η είδηση είναι ότι «αντικαθίσταται ο Γ. Παπακωνσταντίνου», καθώς και ότι ο ανασχηματισμός είναι ένα παράδειγμα των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα για να καταπολεμήσει την κρίση χρέους. Μάλιστα, σχολιάζουν πως ο Ε. Βενιζέλος είναι ένας πολιτικός «με επιρροή», ο οποίος είχε διεκδικήσει μαζί με τον Γ. Παπανδρέου, την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Παρόμοια ήταν η αντιμετώπιση του θέματος και από την ιστοσελίδα των New York Times, οι οποίοι αναφέρουν ότι η Ελλάδα αντικαθιστά τον υπουργό Οικονομικών της, μετά από μια εβδομάδα πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών και υπό τις πιέσεις για την εφαρμογή των νέων μέτρων λιτότητας. Για τον Ε. Βενιζέλο οι New York Times επισημαίνουν ότι ήταν υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, και ότι επί σειρά ετών έχει διατελέσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις. Μάλιστα επισημαίνει ότι είναι Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και θεωρείται «αυθεντία» σε ζητήματα ελληνικού δικαίου.

Το Associated Press έχει και αυτό την αλλαγή του υπουργού Οικονομικών ως το βασικό θέμα του ανασχηματισμού της ελληνικής κυβέρνησης, «σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή για τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, που είναι απαραίτητα ώστε να αποτρέψουν την Ελλάδα από μια καταστροφική χρεοκοπία». Επισημαίνει ακόμη πως ο Ε. Βενιζέλος θεωρείται ο κύριος εσωτερικός ανταγωνιστής του πρωθυπουργού και «βετεράνος» αρκετών υπουργείων, ενώ τον χαρακτηρίζει ως «πρωτοπαλίκαρο» του κόμματος.

Το cnbc.com τονίζει πως ο πρωθυπουργός σήμερα όρισε νέο υπουργό Οικονομικών σε έναν ανασχηματισμό που στόχο έχει να στηρίξει τις σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προκαλέσει βίαιες αναταραχές και πολιτικές έριδες. Αναφέρει ακόμη πως ο Παπανδρέου διάλεξε τον Βενιζέλο αντί του Γ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «αρχιτέκτονα ενός ιδιαίτερα μη δημοφιλούς προγράμματος λιτότητας που συμφωνήθηκε ως αντάλλαγμα για τη διάσωση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Εξάλλου, το Bloomberg αναφέρει ότι ο Γ. Παπανδρέου «απέλυσε» τον υπουργό Οικονομικών για να αποτρέψει μια εσωκομματική ανταρσία και να διασφαλίσει ότι τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία για τη διάσωση της χώρας. Προσθέτει ακόμη ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αντικαταστάθηκε από τον Ε. Βενιζέλο, καθώς είχε γίνει στόχος από τους συναδέλφους στο κόμμα του.

Το Reuters επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός απομάκρυνε τον υπουργό Οικονομικών και έβαλε στη θέση του τον Ε. Βενιζέλο, ενώ σχολιάζει πως ο Γ. Παπακωνστίνου «ήταν ο αρχιτέκτονας ενός μη δημοφιλούς προγράμματος λιτότητας».
Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας
και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...