Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Πώς φτάσαμε στην εσωκομματική κρίση του ΠΑΣΟΚ

Όταν το μεσημέρι της Πέμπτης η Βάσω Παπανδρέου αποφάσιζε να προτείνει τη συγκέντρωση  υπογραφών προκειμένου να συγκληθεί  η κοινοβουλευτική ομάδα του  Κινήματος είχαν ήδη προηγηθεί  δύο παραιτήσεις βουλευτών, μία  ανεξαρτητοποίηση και βρισκόταν σε εξέλιξη ο προαναγγελθείς από χθες ανασχηματισμός. Μία ακόμα κρίση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είχε ήδη ξεσπάσει, χωρίς όμως να έχει τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων. Αυτή τη φορά το καζάνι της αγανάκτησης ξεχείλιζε, όχι έξω από τη Βουλή, παρά μέσα, στην αυλή του πρωθυπουργού...

Περισσότεροι  από είκοσι βουλευτές έσπευσαν δίπλα  στη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κα Παπανδρέου στην αίθουσα του εντευκτηρίου να προσθέσουν την υπογραφή τους, ενώ στη Βουλή κατεύθυναν ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές. Οι φήμες για περισσότερες παραιτήσεις οργίαζαν και στην κυβέρνηση έδειχναν απολύτως αιφνιδιασμένοι με τους περισσότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού να μην απαντάνε στα τηλέφωνα. Παραίτηση, δε, βουλευτή στην οποία δεν επέμεινε – από τις αρχές τις εβδομάδας – έπειθαν το επιτελείο του Παπανδρέου πως είναι κοντά το ενδεχόμενο να αρχίσουν να πέφτουν οι παραιτήσεις σωρηδόν, όχι μόνο από τους συνήθεις ύποπτους, αλλά κυρίως από τους ασυνήθεις…


Όλη εκείνη την ώρα ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Έξαρχος  βρισκόταν στο γραφείο του  στη Βουλή.  Παρακολουθούσε τις εξελίξεις περιμένοντας εντολές άνωθεν. Λίγο μετά τις δύο έφτασε και ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.  Οι βουλευτές Παπαϊωάννου, Τσούρας και Ρομπόπουλος είχαν μπει ήδη στο γραφείο του γραμματέα πριν φτάσει ο πρωθυπουργός και είχαν ζητήσει την άμεση σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας, αφού όπως εκτιμούσαν η κατάσταση είναι έκρυθμη ειδικά μετά την χθεσινή αποτυχία για να επιτευχθεί κυβέρνηση συνεργασίας με τα δύο μεγάλα κόμματα. Χαρακτηριστικά έλεγε ο κ. Γιάννης Βούρος, ο οποίος λίγο πριν είχε υπογράψει για τη σύγκληση: «Εχθές χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία».


Με την  κίνηση συλλογής υπογραφών, πάντως, ήταν αρκετά εκείνα τα στελέχη που δεν έκρυβαν τον εκνευρισμό τους. Θεωρούσαν πως τη δεδομένη στιγμή η ενδεχόμενη αμφισβήτηση της πολιτικής ηγεσίας θα ήταν καταστροφική για τη χώρα. Έξαλλος στο μπαλκόνι του εντευκτηρίου ο υπουργός υγείας κ. Χρόνης Αηδόνης έλεγε: «Δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτή η υπογραφή σήμερα; Το παίζουν όλοι παρθένες;».


Οι ερμηνείες  που δόθηκαν για τη συλλογή  των υπογραφών και ειδικά αυτή που δόθηκε περί απευθείας αμφισβήτησης του κ. Παπανδρέου από συγκεκριμένα στελέχη μέσα στην κοινοβουλευτική  ομάδα, ανάγκασαν τον βουλευτή κ. Γιάννη Αμοιρίδη να αποσύρει την υπογραφή του. Μάλιστα υπήρξε σχετικός διαπληκτισμός με την κα Παπανδρέου όταν ο κ. Αμοιρίδης ζήτησε εγγυήσεις ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν θα «πλασαρηστεί» ως κίνηση αμφισβήτησης. Η κα Παπανδρέου επέμενε: «εγώ είμαι καθαρή, υπάρχουνε προβλήματα που πρέπει να συζητήσουμε».


Καθ’ όλη  τη διάρκεια συλλογής υπογραφών πλήθαιναν  τα «πηγαδάκια» μεταξύ των βουλευτών  με περιζήτητο πρόσωπο αυτό της κας Παπανδρέου με την οποία επεδίωξαν να συνομιλήσουν οι περισσότεροι βουλευτές. Ο κ. Λιντζέρης και ο κ. Σαλαγιάννης είχαν αρκετή ώρα συνομιλία μαζί της. Λίγα λεπτά πριν ο κ. Λιντζέρης είχε ζητήσει από τα κορυφαία στελέχη να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και ο κ. Σαλαγιάννης άφηνε σε έντονους τόνους ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.


Όταν ο  κ. Παπανδρέου έφτασε στο γραφείο  του στη Βουλή κάλεσε τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, με τα οποία  θέλησε να συνομιλήσει λίγο πριν την  σύγκληση της Κ
Ο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...