Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Μ. Θεοδωράκης: Θα «καταλάβω» μόνος μου την πλατεία

Για «νταηλίκι» του Μίκη Θεοδωράκη έκανε λόγο ο Γιάννης Μπουτάρης που επιμένει ότι δεν παραχωρεί την πλατεία Αριστοτέλους για τη συγκέντρωση της «Σπίθας» αύριο το απόγευμα.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στην κόντρα που έχει ξεσπάσει, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει την πλατεία Αριστοτέλους και αντιπρότεινε η συγκέντρωση να γίνει στη Νέα Παραλία ή στην πλατεία Λαϊκής Αγοράς και τόνισε με αφορμή το κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη: «Εγώ τον σέβομαι τον Θεοδωράκη. Το νταηλίκι όμως ότι "θα πάω και θα την καταλάβω" δεν το καταλαβαίνω. Είναι λίγο περίεργο»...
Ο κ. Μπουτάρης υπογράμμισε ότι: «Ακόμα και αν καταλάβει την πλατεία δεν έχουμε τρόπο να αντιδράσουμε» και πρόσθεσε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να του κόψει μια κλήση η δημοτική αστυνομία για παράνομη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι είναι απόφαση του δήμου να μην γίνονται συγκεντρώσεις στην πλατεία Αριστοτέλους και σημείωσε ότι το ίδιο έγινε με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και με τον Ηρακλή.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηπέτρου, εκπρόσωπος της «Σπίθας», σημείωσε ότι «ο κ. Μπουτάρης εξοφλεί πολιτικά γραμμάτια προς το ΠΑΣΟΚ, την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Μάνο που τον στήριξαν» και πρόσθεσε ότι η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Αριστοτέλους.

Τι υποστηρίζει ο Μίκης Θεοδωράκης

Με δήλωση του, αποδίδει σε «πιέσεις» τη μη παραχώρηση της πλατείας και τη μη συμμετοχή του πρύτανη του ΑΠΘ, ο οποίος αρχικά είχε συμφωνήσει να τον προλογίσει... Ο Μίκης Θεοδωράκης επιμένει ότι η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, σε κάθε περίπτωση, και σημειώνει:

«Όλα πήγαιναν ομαλά, έως σήμερα το πρωί, που δημοσιοποιήθηκαν τα σχετικά με την συγκέντρωση. Ευθύς αμέσως, πρώτος ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν παραχωρεί την Πλατεία. Χωρίς αιτιολογία. Δεύτερος ο Πρύτανης με… δελτίο Τύπου και όχι με απ’ ευθείας επικοινωνία μαζί μου ή με τους διοργανωτές, όπως θα ήταν φυσικό, αν πράγματι υπήρχε κάποιο αντικειμενικό πρόβλημα, δηλώνει ότι τον... ξεγέλασαν «ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο της εκδήλωσης» και κατόπιν τούτου αρνείται να συμμετάσχει. Τρίτος υποψήφιος ομιλητής μου δήλωσε ότι αδυνατεί να πάρει μέρος, γιατί επιστρέφοντας στο σπίτι του, βρήκε δεκάδες υβριστικά και απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι σε λίγο θα υπάρξουν διαδοχικά νέα εμπόδια με στόχο τη ματαίωση της παρουσίας μου στη Θεσσαλονίκη.

Παλαιότερα, επί εποχής βασιλευομένης Δημοκρατίας, που είχα το ίδιο πρόβλημα κάθε φορά που σκόπευα να πάω στη Θεσσαλονίκη, γνώριζα το Κέντρο από το οποίο εκπορεύονταν οι απειλητικές προειδοποιήσεις. Σήμερα, όμως, σε συνθήκες Δημοκρατίας, αδυνατώ να καταλάβω με ποιο τρόπο συντονίστηκαν ο Δήμαρχος με τον Πρύτανη και γιατί στρέφονται εναντίον μου, μιας και μόλις χθες ήμουν βέβαιος για τα φιλικά τους αισθήματα απέναντί μου.

Εν πάση περιπτώσει δεν πρόκειται να ξαναγυρίσω σε εκείνες τις εποχές, που η Εξουσία με αντιμετώπιζε σαν πολίτη β΄ κατηγορίας. Η πλατεία Αριστοτέλους υπήρξε πάντοτε έως τώρα χώρος πολιτικών και άλλων εκδηλώσεων και δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανένα να μου στερήσει το δικαίωμα που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι. Έτσι, στην περίπτωση που επιμείνουν στις απαγορεύσεις και στους αποκλεισμούς, δηλώνω ότι από το απόγευμα της Τετάρτης θα «καταλάβω» μόνος μου τον δημόσιο αυτόν χώρο, που μου ανήκει, όπως ανήκει σε όλους και αν τολμούν, ας έλθουν να με διώξουν δια της βίας».

Το Δελτίο Τύπου της Πρυτανείας

Όσο για τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Γιάννη Μυλόπουλου, αρχικά είχε συμφωνήσει να προλογίσει τον Μ. Θεοδωράκη, ωστόσο απέσυρε τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση και σε δελτίο Τύπου της Πρυτανείας δηλώνει: «Επειδή βρέθηκα, παρά τις αρχικές συνεννοήσεις, προ τετελεσμένων γεγονότων τόσο ως προς τη μορφή, όσο και ως προς το περιεχόμενο της εκδήλωσης, είμαι δυστυχώς υποχρεωμένος να αποσύρω τη συμμετοχή μου από αυτή».

Η ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης

Στην ανακοίνωση του δήμου αναφέρεται: «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εφαρμόζει νέα πολιτική στην παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων, επιχειρώντας να προασπίσει τους ίδιους τους δημόσιους χώρους, αλλά και να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και της ίδιας της πόλης. Ειδικά για την περίπτωση της πλατείας Αριστοτέλους, ενός χώρου ιστορικού, αλλά και ιδιαιτέρως επιβαρημένου από εκδηλώσεις κάθε είδους, η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την παραχώρησή της με ιδιαίτερη φειδώ και κυρίως για εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα ή εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά.

Ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα θέμα «απαγόρευσης» της εκδήλωσης της «Σπίθας» ή και οποιασδήποτε άλλης εκδήλωσης. Αντίθετα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι υπέρμαχος της ελεύθερης έκφρασης και της άσκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, ανεξαρτήτως της πολιτικής, ιδεολογικής ή κομματικής τοποθέτησής τους, φροντίζοντας πάντα για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης».


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...