Ανοιχτό περιγράφεται να αφήνει το ενδεχόμενο για επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών στη
Χάγη μία εβδομάδα μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου σε συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα και τον Πρόεδρο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Brookings, όπως περιγράφεται σε τηλεγράφημα που συντάσσεται από την αμερικανική πρεσβεία τον Οκτώβριο του 2009.
Ο πρωθυπουργός, στην ίδια περίσταση περιγράφει λεπτομερώς στους Αμερικανούς την συνάντησή του – λίγες ημέρες πριν - με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν στα πλαίσια της συνάντησης της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Οκτωβρίου του 2009.
Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε στον τούρκο πρωθυπουργό και τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών τη θέλησή του να λύσει τα περισσότερα ζητήματα του Αιγαίου στη Χάγη. λέγοντας μάλιστα ότι Ελλάδα και Τουρκία θα χειρίζονταν τα άλλα ζητήματα όπως το Οικουμενικό πατριαρχείο και η Κύπρος γρήγορα, καθώς σύντομα τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα του έδεναν πολιτικά τα χέρια.
«Αν θέλετε τα νησιά μας δε θα λύσουμε ποτέ το ζήτημα» ανέφερε ο Παπανδρέου στον Ερντογάν, αλλά είπε ότι αν αυτό που θέλει η Τουρκία είναι πρόσβαση σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο, και στην Ευρώπη, είναι θέματα που θα μπορούσαν να λυθούν.
Το τηλεγράφημα αναφέρει ότι ο Γ. Παπανδρέου πιστεύει ότι θα έπρεπε αυτά τα θέματα να πάνε στη Χάγη, όπου θα μπορούσαν να συζητήσουν για τα πάντα εκτός από την εθνική κυριαρχία.
Απέρριψε τον χαρακτηρισμό γκρίζες ζώνες, τον οποίο θεώρησε πολιτικό τέχνασμα που δεν έχει καμία νομική βάση.
Σε σχόλιό της η πρεσβεία αναφέρει ότι τα παραπάνω είναι σημαντική κίνηση για την Ελλάδα.
Όσον αφορά στο Κυπριακό παρακίνησε τους Τούρκους να αφήσουν τους πολιτικούς να δουλέψουν χωρίς τη στρατιωτική επιρροή.
Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Παπανδρέου δήλωσε θετικός στο να εντείνει τις προσπάθειες για λύση του προβλήματος, αλλά επανέλαβε την ήδη υπάρχουσα θέση για αρχή του erga omnes, δηλαδή μια ονομασία για όλες τις χρήσεις.
Στο ίδιο τηλεγράφημα περιγράφονται ανάλογες συναντήσεις των Αμερικανών με την πρώην ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη και αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα, λέει ότι η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε τον σκοπιανό πρωθυπουργό Γκρουέφσκι «Βαλκάνιο ηγέτη με στυλ της δεκαετίας του ‘60» και προέβλεψε ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα είχε πρόβλημα να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη να αποδεχτεί μία ονομασία, ακόμα και αν βασίζονταν σε γεωγραφικούς προσδιορισμούς.
Τέλος, η κα. Μπακογιάννη δήλωσε αντίθετη σε ένα ελληνικό βέτο στις ενταξιακές πορεία της ΠΓΔΜ χωρίς την επίλυση της ονομασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.