Τρίτη 26 Απριλίου 2011

«Φλέγεται» η Συρία με μαζικές διαδηλώσεις, συλλήψεις και δολοφονίες


Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος Άσαντ, τουλάχιστον 348 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους   

Άνδρες της μυστικής υπηρεσίας της Συρίας πραγματοποίησαν εφόδους σε κατοικίες κοντά στην Δαμασκό κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως καταγγέλλουν στελέχη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Οι κινητοποιήσεις εναντίον του Σύρου Μπασάρ αλ-Άσαντ κλιμακώνονται, με τους διαδηλωτές που αξιώνουν εκδημοκρατισμό της χώρας να επιμένουν παρά την άγρια καταστολή του καθεστώτος που ξεσηκώνει διεθνή κατακραυγή.

Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και ένοπλοι πιστοί στο κυβερνών κόμμα Μπάαθ έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 120 ανθρώπους τις τελευταίες δύο ημέρες, πυροβολώντας εναντίον ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν πολιτικές ελευθερίες την Παρασκευή και εναντίον των παρευρισκόμενων στις κηδείες τους μια ημέρα αργότερα.



Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή και το Σάββατο ήταν τουλάχιστον 120, σύμφωνα με ονομαστικό κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση «Επιτροπή των Μαρτύρων της Επανάστασης της 15ης Μαρτίου».

Η Επιτροπή καταμέτρησε 13 επιπλέον θανάτους από την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων της Παρασκευής, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών εκείνης μόνο της ημέρας σε τουλάχιστον 95 από 82 που ήταν προηγουμένως.


Το Σάββατο έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, έναντι 13 που είχαν καταμετρηθεί προηγουμένως, κυρίως στην περιοχή της Ντεράα, στη νότια Συρία, και στα περίχωρα της Δαμασκού, όπου οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που μετείχε στις κηδείες θυμάτων των διαδηλώσεων της Παρασκευής, προσέθεσε η οργάνωση.


Η συριακή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Λονδίνο, δημοσιοποίησε παράλληλα και αυτή ονομαστικό κατάλογο με 112 νεκρούς και αγνοούμενους μόνον για την Παρασκευή. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί ο θάνατος ενός αριθμού ανθρώπων που αναφέρονται στον κατάλογο αυτόν.


Οι επιθέσεις ήταν οι αιματηρότερες, και οι διαδηλώσεις οι μεγαλύτερες, αφότου ξέσπασαν οι ταραχές στη νότια πόλη Ντεράα, κοντά στην παραμεθόριο με την Ιορδανία, πριν από πέντε εβδομάδες.


«Μπασάρ αλ Άσαντ, προδότη, δειλέ, πάρε τους στρατιώτες σου και στείλε τους στο Γκολάν», φώναζαν διαδηλωτές το Σάββατο, καταγγέλλοντας το ότι η Δαμασκός έστειλε το στρατό να καταστείλει τις κινητοποιήσεις του και όχι να απελευθερώσει τα Υψώματα του Γκολάν, στα σύνορα του Ισραήλ, όπου η κατάσταση παραμένει ήρεμη μετά την εκεχειρία του 1974.


Στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας ντυμένα με πολιτικά κι οπλισμένα με αυτόματα εισέβαλαν σε σπίτια στο προάστιο Χαράστα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, και συνέλαβαν πολλούς ακτιβιστές στην περιοχή, που είναι γνωστή ως Γούτα, στην παλιά πόλη της Δαμασκού.


Ο Άσαντ ανακοίνωσε ότι αίρεται ο νόμος που επέβαλλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αυτή την εβδομάδα -ένα μέτρο που ίσχυε αφότου το Μπάαθ κατέλαβε την εξουσία πριν 48 χρόνια-, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές και την διεθνή κοινότητα.


Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, τουλάχιστον 348 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη βία στη Συρία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίζονται στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.


Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, τουλάχιστον 348 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίζονται στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.


* Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Συρία, επικαλούμενο την «ταχεία επιδείνωση» σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στη χώρα.


Η κυβέρνηση του Καναδά καταδίκασε την καταστολή των διαδηλώσεων και ζήτησε από την κυβέρνηση της Δαμασκού να «δεσμευτεί σε έναν αυθεντικό διάλογο για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» με όλες τις πλευρές.
(Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters)

Αιματοχυσία στη Συρία


Διανοούμενοι καταγγέλλουν την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων

Aυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στη Συρία, σύμφωνα με οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην πόλη Ντεράα της νότιας Συρίας πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τραυματίστηκαν κατά την εισβολή περίπου 3.000 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας υποστηριζόμενων από άρματα μάχης.

«Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες», δήλωσε αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατάφερε να έχει επικοινωνία με τη Ντεράα.

«Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν λάβει θέση σε στέγες και τα άρματα μάχης βρίσκονται στο κέντρο της πόλης», πρόσθεσε.

Συριακές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν νωρίς σήμερα και στο προάστιο Ντούμα της Δαμασκού, ανοίγοντας πυρ εναντίον άοπλων πολιτών και πραγματοποιώντας συλλήψεις, δήλωσαν αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Υπάρχουν τραυματίες. Δεκάδες συνελήφθησαν. Οι δυνάμεις ασφαλείας ακολουθούν την ίδια πρακτική σε όλα τα κέντρα της λαϊκής εξέγερσης. Θέλουν να καταστείλουν την εξέγερση με τον πιο βίαιο τρόπο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές όλες οι τηλεπικοινωνίες με τη Ντούμα έχουν διακοπεί.

Καταγγέλλουν την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων

Πάνω από 100 συγγραφείς και δημοσιογράφοι στη Συρία υπέγραψαν διακήρυξη σήμερα με την οποία καταγγέλλουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, ένδειξη οργής και αγανάκτησης στους κόλπους της ελίτ των διανοουμένων για την αιματηρή βία στις πέντε εβδομάδες των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω από 350 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση, τον περασμένο μήνα. Το ένα τρίτο αυτών σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες καθώς κλιμακώθηκε η λαϊκή εξέγερση κατά του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι έχουν στην πλειονότητά τους απελαθεί γεγονός που καθιστά αδύνατη την επαλήθευση της κατάστασης. Εικόνες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από διαδηλωτές δείχνουν στρατιώτες να πυροβολούν άοπλους πολίτες.

Μέλη οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν φόβους ότι οι δυνάμεις του Ασαντ ετοιμάζουν επίθεση στην πόλη Νάουα μετά τις πληροφορίες ότι εκσκαφείς και στρατιωτικά οχήματα κατευθύνονται εκεί. Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης ζήτησαν στη διάρκεια της κηδείας διαδηλωτών, την ανατροπή του σύρου προέδρου.

Τη σημερινή διακήρυξη υπογράφουν 102 διανοούμενοι και δημοσιογράφοι στη Συρία, αλλά και εξόριστοι.

Συρία: Κλειστά τα μεθοριακά περάσματα με την Ιορδανία

Η Συρία έκλεισε σήμερα όλα τα μεθοριακά περάσματα με τη γειτονική της Ιορδανία μετά την ανάπτυξη αρμάτων μάχης του συριακού στρατού στη νότια μεθοριακή πόλη Ντεράα για την καταστολή του φιλοδημοκρατικού κινήματος, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων.

Ανώτερος διπλωμάτης στη ιορδανική πρωτεύουσα Αμάν επιβεβαίωσε ότι τα δύο κύρια μεθοριακά περάσματα της Ντεράα και της Νασίμπ στη συριακή πλευρά είναι κλειστά.

Αλλος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι «ο συγχρονισμός αυτός έχει σχέση με μια όπως φαίνεται μεγάλη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας η οποία γίνεται ακριβώς αυτήν τη στιγμή».

Οι συριακές αρχές ξεκίνησαν πόλεμο κατά του ειρηνικού φιλοδημοκρατικού κινήματος της χώρας, εξαπολύοντας επίθεση σε τρεις πόλεις της Συρίας, δήλωσε σήμερα η εξέχουσα υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σουχάιρ αλ Ατάσι.

«Είναι ένας άγριος πόλεμος που αποσκοπεί στην εξολόθρευση των δημοκρατών στη Συρία», προσθέτει σε ανακοίνωση που απέστειλε στο Reuters η ίδια.

«Οι προθέσεις του προέδρου Μπασάρ αλ ’σαντ είχαν ξεκαθαριστεί από τότε που βγήκε δημοσίως και είπε ότι είναι "έτοιμος για πόλεμο" στην ομιλία του στις 30 Μαρτίου. Βρίσκομαι στο σπίτι μου στο προάστιο Ντούμαρ της Δαμασκού. Ελάτε να με συλλάβετε», κατέληξε η Ατάσι. (ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο)

Το Ισραήλ αγωνιά για τις εξελίξεις στη Συρία


O Βενιαμίν Νετανιάχου είχε ερωτηθεί πριν από λίγες μέρες, αν συμφέρει τη χώρα του η πτώση της κυβέρνησης του Μπασάρ Άσαντ στη Συρία, καθημερινές διαδηλώσεις που καταστέλλονται με βία από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι όποια απάντηση κι αν δώσει τώρα, δεν θα είναι η σωστή . “Αυτό που θα επιζητούσαμε όλοι, είναι να δούμε σε όλο τον κόσμο και στη Συρία, γενναίες αλλαγές για τη δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν απειλεί κανέναν.” Το Ισραήλ παρακολουθεί πολύ στενά ό, τι συμβαίνει στη γειτονική του χώρα και οι συζητήσεις αναφορικά με το μέλλον της έχουν εντατικοποιηθεί.


Η Συρία χρόνια τώρα είναι ενταγμένη στο εχθρικό προς το Ισραήλ στρατόπεδο και σήμερα θεωρείται χώρα-κλειδί καθώς μετέχει στην περιφερειακή συμμαχία με ηγέτιδα δύναμη το Ιράν, υποστηρίζει την ισλαμική οργάνωση Χεζμπολλάχ στο Λίβανο και φιλοξενεί την πολιτική ηγεσία της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς. Κι ενώ όλα τα παραπάνω ισχύουν, η Δαμασκός παραμένει ταυτόχρονα “αξιόπιστη”, καθώς διατηρεί απολύτως ήσυχες της ζώνες κατάπαυσης του πυρός που έχουν συμφωνηθεί εδώ και χρόνια με το Ισραήλ παρά τις συρράξεις στο Λίβανο και τη Γάζα και έχει συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν γίνει υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Μία αλλαγή καθεστώτος στη Συρία ίσως άλλαζε την ισορροπία αυτή.

Οι Ισραηλινοί εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο για την επόμενη μέρα. Δεν έχουν καταλήξει όμως ποιό είναι το πιθανότερο, ούτε στο ποιό θα ήταν γι΄αυτούς το πλέον συμφέρον. Αναλυτές μελετούν όλες τις πιθανότητες: Από το ότι η Συρία θα μπορούσε να καταλήξει στην αναρχία και τον εμφύλιο πόλεμο όπως η Λιβύη, στο να υπάρξει νέο αυταρχικό καθεστώς υποστηριζόμενο από το Στρατό και τις Δυνάμεις Ασφαλείας ή ακόμη και στον σχηματισμό κυβέρνησης από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, οργάνωση παράνομη εδώ και χρόνια.


Προς το παρόν, όπως και στη Λιβύη κανείς στο Ισραήλ και τη Δύση δεν έχει στη διάθεσή του αρκετά στοιχεία για να προσεγγίσει με ασφάλεια το ζήτημα και να εκτιμήσει τι θα ήταν αυτό που θα προτιμούσε. Για το λόγο αυτό υπάρχουν ακόμη φωνές, όπως του πρώην υπουργού Αμυνας Εφραίμ Σνέ, που υποστηρίζουν ότι “προτιμούμε τον διάβολο που γνωρίζουμε”, υπονοώντας φυσικά τον πρόεδρο Ασαντ.
(Tου Γιώργου Βλαβιανού - efimerida.gr)

Σ. Εμπαντί: 'Με μία δημοκρατική επανάσταση το Ιράν θα χάσει τη μαριονέτα του στη Μέση Ανατολή'

Εάν θριαμβεύσει στη Συρία μια δημοκρατική επανάσταση, το Ιράν θα χάσει τη "μαριονέτα" του στη Μέση Ανατολή, δήλωσε χθες η ιρανή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2003, Σιρίν Εμπάντι."Η δημοκρατία στις μουσουλμανικές αραβικές χώρες, κυρίως στη Συρία, θα έχει επιπτώσεις στη δημοκρατία στο Ιράν. Εάν η Συρία γίνει δημοκρατική, το Ιράν θα χάσει τη μαριονέτα του", τόνισε η Εμπάντι στη διάρκεια επίσκεψής της στην Ουάσινγκτον.(naftemporiki.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...