Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ, Ο ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ




787907
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Bretton Woods ΙΙ, το Σαββατοκύριακο, ο δισεκατομμυριούχος χρηματιστής, Τζορτζ Σόρος, προέβη σε πολλές τολμηρές δηλώσεις, με μία εξ αυτών, να είναι ότι το δολάριο είχε ήδη μειωθεί ως αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, και, πλέον, έχει μειωθεί πολύ ο ρόλος του, όπως δήλωσε σε συνέντευξη στο Bloomberg:

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν το δολάριο των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι το αποθεματικό νόμισμα. Πλέον δεν είναι, μοιράζεται αυτόν τον ρόλο με το ευρώ, άλλα νομίσματα και βασικά εμπορεύματα. Αλλά δεν είναι μόνο ο χρυσός, που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο, αλλά και το πετρέλαιο επίσης, το οποίο ασκεί ανοδικές πιέσεις στην αγορά.

Ο Σόρος συγκάλεσε την εκδήλωση, του Bretton Woods ΙΙ, με τις ελπίδες ότι οι κορυφαίοι οικονομολόγοι θα προτείνουν μεταρρυθμίσεις και το πλαίσιο διαμόρφωσης του αντικαταστάτη του δολαρίου, στην παγκόσμια αγορά.
Υπάρχει η άποψη ότι οι αρχικές συμφωνίες του Bretton Woods, η οποία δημιούργησε, επίσης, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είναι ξεπερασμένες και έχουν ανάγκη από νέες ρυθμίσεις.

Εν τω μεταξύ, ο Σόρος προέβλεψε την αύξηση του χρέους των ΗΠΑ, προτρέποντας για τη συρρίκνωση του προϋπολογισμού.
Σε άλλα θέματα, ο Σόρος εκτίμησε ότι παρά τους κινδύνους του πληθωρισμού στην Κίνα, θα είναι ο "μεγάλος νικητής" της χρηματοπιστωτικής κρίσης, γιατί έχει μεγάλο βαθμό "ανοσίας" στην οικονομική κατάρρευση, εξαιτίας της «απομόνωσης», των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα, «η Κίνα ήταν ο κύριος αποδέκτης της παγκοσμιοποίησης», είπε ο Σόρος.
Αναμένονται, με ενδιαφέρον, οι άλλες τοποθετήσεις του, που θα βγουν στη δημοσιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...