Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Ταφόπλακα στην «κάθαρση»

vouli9
«Γουνάκια» τέλος για την κυβέρνηση, πέφτουν στα ρηχά τα σκάνδαλα
Σκάνδαλα, εξεταστικές, προανακριτικές και «γουνάκια» τέλος. Οι ελπίδες των πολιτών για αποκάλυψη και τιμωρία των πολιτικών ενόχων, για τα σκάνδαλα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο ενταφιάζονται στο βωμό της ανεπάρκειας και της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να αυτοπροστατευτεί. Το ίδιο ισχύει και για τη διερεύνηση των ευθυνών για το κατάντημα της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά τα ομολογεί πλέον η κυβέρνηση, επικυρώνοντας τη στροφή 180 μοιρών της τακτικής της στο θέμα της διερεύνησης των σκανδάλων, όπως είχε αποκαλύψει σε σχετικό ρεπορτάζ της, πριν από ένα μήνα η «PRESS Time».
Η αδυναμία των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής να αποκαλύψουν τους υπεύθυνους των σκανδάλων, παρά τις χιλιάδες ώρες που σπατάλησαν σε συνεδριάσεις, εξέταση μαρτύρων, εγγράφων κλπ., αλλά και η δεδομένη ανεπάρκεια του θεσμικού πλαισίου που εξασφαλίζει πλην ελάχιστων περιπτώσεων, την ατιμωρησία και το ακαταδίωκτο των πολιτικών προσώπων που χειρίστηκαν κατά ύποπτο τρόπο κρατικά θέματα, νίκησαν τελικά την βούληση του Γ. Παπανδρέου να χυθεί φως σε αμαρτωλές υποθέσεις, που μονοπώλησαν την πολιτική επικαιρότητα επί μήνες. Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού ότι «θα ματώσουμε» έμειναν στα χαρτιά.

Η σύσκεψη και οι αποφάσεις
Η οριστική απόφαση ελήφθη την περασμένη εβδομάδα σε σύσκεψη κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών υπό τον Γ. Παπανδρέου, όπου διαπιστώθηκε το αδιέξοδο της προσπάθειας. Κρίσιμο κρίκο της αλυσίδας των γεγονότων, που οδήγησε στην απόφαση του πρωθυπουργού αποτέλεσε η ετυμηγορία του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου να απορρίψει την πρόταση της ολομέλειας της Βουλής για την παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο τρεις πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων Καραμανλή για πιθανές ποινικές ευθύνες τους για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, κρίνοντας ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν ήταν ήδη παραγεγραμμένα.
Ωστόσο, η απόφαση δεν ελήφθη «αναίμακτα». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρία ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο γραμματέας του κόμματος Μ. Καρχιμάκης και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ν. Αθανασάκης είχαν διαφορετική άποψη. Επέμειναν στη συνέχιση της διερεύνησης των σκανδάλων, εκφράζοντας περίπου τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσουν να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες κατά πολιτικών προσώπων, που δεν θα αναφέρονται σε παραγεγραμμένα αδικήματα, με τη βοήθεια των ερευνών του ΣΔΟΕ για τις ίδιες υποθέσεις, όπως και για την περιουσιακή κατάσταση και το πόθεν έσχες αρκετών πολιτικών. Αντίθετη γνώμη όμως, με σοβαρά νομικά και πολιτικά επιχειρήματα είχαν οι Ευ. Βενιζέλος, Χ. Παμπούκης, Χ. Καστανίδης και Μ. Παπαϊωάννου.
Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου - δεν συμμετείχε στη σύσκεψη - επέμεινε στην άποψή του, ότι πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, μέχρι που συνειδητοποίησε ότι απέμεινε μόνος να υποστηρίζει την πρότασή του.
Έτσι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει την παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή της υπόθεσης των ομολόγων, κατόπιν εισήγησης του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής Χρ. Πρωτόπαπα. Η υπόθεση λήγει με την πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της εξεταστικής, όπου διαπιστώνονται ευθύνες για «γαλάζιους» πρώην υπουργούς, αλλά το «δεδικασμένο» του Βατοπεδίου καθιστά μονόδρομο το κλείσιμο της όποιας συζήτησης.
Σε αναμονή βρίσκεται η συζήτηση στην Ολομέλεια για το σκάνδαλο της Siemens του πορίσματος της αντίστοιχης εξεταστικής επιτροπής. Εδώ, οι δυσκολίες της απεμπλοκής είναι πιο δύσκολες, καθώς το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, παρότι βρίθει ασαφειών και γενικοτήτων, προσδιορίζει ευθύνες για σωρεία «γαλάζιων» και «πράσινων» υπουργών. Το θέμα του τρόπου απεμπλοκής θα εξεταστεί σε νέα κυβερνητική σύσκεψη.
Τέλος, στο θέμα της οικονομίας, η κυβέρνηση σε πείσμα των όσων είχε δεσμευτεί, θα περιοριστεί στην συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής από «σοφούς» και αναγνωρισμένους επιστήμονες, οι οποίοι θα κληθούν να διερευνήσουν τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε το θηριώδες ελληνικό δημόσιο χρέος από το 1974 και μετά. Τα κόμματα θα κληθούν να υποδείξουν πρόσωπα της εμπιστοσύνης τους και η υπόθεση θα τελειώσει εκεί.

Τα υποβρύχια «καταπλέουν» στη Βουλή
Ο φάκελος με την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων ξεκίνησε ήδη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το ταξίδι του για τη Βουλή, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Την ίδια στιγμή από χθες παρελαύνουν οι 37 ύποπτοι - εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, από το γραφείο της εισαγγελέως Π. Παπανδρέου, για να καταθέσουν ανωμοτί.
Ανάμεσά τους ο εφοπλιστής Μ. Ματαντός, αντιπρόσωπος της Ferrostaal, της γερμανικής προμηθεύτριας εταιρείας των υποβρυχίων, οι πρώην συνεργάτες του Αλ. Παπαντωνίου και Α. Χάγιας, οι πρώην γενικοί διευθυντές της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Γ. Σμπώκος και Γ. Τραυλός και ο πρώην αναπληρωτής Αντ. Κάντας, οι συνδικαλιστές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Γ. Κοντάκης και Σ. Μαρκάτος, ο πρώην νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Παραγιουδάκης, ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού και άλλοι.
Η Βουλή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα κληθεί να αποφασίσει για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος υπέγραψε την αρχική σύμβαση προμήθειας των υποβρυχίων το 2000. Ωστόσο και εδώ γίνεται του… Βατοπεδίου. Διότι, ακόμη κι αν αποδειχτεί ζημία για το δημόσιο από τη σύμβαση, ο ισχύων νόμος περί ευθύνης υπουργών «προστατεύει» τον πρώην υπουργών, καθώς τα όποια αδικήματα στα οποία πιθανώς έχει υποπέσει (απιστία, παράβαση καθήκοντος κλπ) έχουν παραγραφεί.
Η υπόθεση όμως έχει πολύ βάθος, καθώς: πρώτον, το ΣΔΟΕ κατόπιν παραγγελίας της τακτικής Δικαιοσύνης διερευνά τον τρόπο απόκτησης διαφόρων περιουσιακών στοιχείων του κ. Τσοχατζόπουλου. Δεύτερον, το σκάνδαλο των υποβρυχίων έχει… «ουρά», η οποία αφορά τις επόμενες συμβάσεις που τροποποίησαν την αρχική και την καταβολή ή μη των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που προβλέφθηκαν. Όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές, μέχρι στιγμής έχει διερευνηθεί μόνο η περίοδος 1998 – 2002 και θα ακολουθήσει η έρευνα για την περίοδο 2002 – 2010. Για την οποιαδήποτε εμπλοκή υπουργού από το 2007 και μετά δεν ισχύει η παραγραφή.
Τέλος, στη Βουλή… προσγειώθηκε και η δικογραφία για την προμήθεια πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων το 2009, η οποία… «προσέκρουσε» στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Χρ. Μαρκογιαννάκη. Θεωρείται πάντως τουλάχιστον υπερβολικό η κυβερνητική πλειοψηφία να κινήσει διαδικασίες για το εν λόγω θέμα, την ώρα που υποθέσεις όπως η Siemens, το Βατοπέδι και τα ομόλογα πάνε πρακτικά στο αρχείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...