Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Η Αλβανία "παίζει" με τους Έλληνες και το καθορισμό των χωρικών υδάτων


«Υπήρξαν αιτήματα για την αναβολή της απογραφής του πληθυσμού, διότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη διαδικασία και αδυνατεί να ανταποκριθεί, εφόσον την ίδια περίοδο έχουμε τις δημοτικές εκλογές», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή για την αναβληθείσα διαδικασία απογραφής του αλβανικού πληθυσμού.Η απογραφή, η οποία είχε προγραμματισθεί να διεξαχθεί τον Απρίλιο, αναβλήθηκε για.... το φθινόπωρο του 2011. Και, όπως δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, η αναβολή αποφασίστηκε, επειδή υπήρξε σχετικό αίτημα από διεθνείς οργανισμούς, όπως επίσης και αιτήματα για βελτίωση του ερωτηματολογίου. 
Ο κ. Μπερίσα εκτίμησε ότι «το σχέδιο της απογραφής θα είναι πετυχημένο και με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα», ενώ αναφερόμενος στο θέμα των αντιδράσεων που προκλήθηκαν στη χώρα για τον ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό σε θέματα εθνικότητας και θρησκείας, ο Σαλί Μπερίσα είπε: «Eίμαι πεπεισμένος ότι τα ευρωπαϊκά πρότυπα δεν βλάπτουν την ταυτότητα και τα δικαιώματα των πολιτών».

 
Μίλησε, εξάλλου, για τις δημοτικές εκλογές της 8ης Μαΐου στην Αλβανία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, θα κερδίσει την εκλογική μάχη. Πρόσθεσε ότι δεν θα διενεργηθούν πρόωρες εκλογές στη χώρα και καταδίκασε το τεταμένο κλίμα και τα επεισόδια που συνοδεύουν την προεκλογική εκστρατεία.

 
Ο κ. Μπερίσα μίλησε και για το θέμα της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων υδάτων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στο Ιόνιο. Είπε ότι είναι σεβαστή η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας και παρά την επιμονή του δημοσιογράφου δεν άφησε κανένα περιθώριο σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας. 

 
Η συμφωνία είχε υπογραφεί στα τέλη Απριλίου 2009, στα Τίρανα και ακυρώθηκε λίγους μήνες μετά την απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, έπειτα από προσφυγή του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος.

 
Ωστόσο, ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα φίλη χώρα, η οποία, όπως είπε, από κοινού με την Ιταλία συνέβαλαν σημαντικά στην πορεία ένταξης της Αλβανίας στους διεθνείς οργανισμούς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...