Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

"Υπερεξουσίες" για τους διευθυντές των νέων σχολείων

"Υπερεξουσίες" θα έχουν από εδώ και στο εξής οι διευθυντές σχολείων οι οποίοι θα λειτουργούν ως "μάνατζερ" και αξιολογητές σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα διοίκησης της εκπαίδευσης.
«Αναδιοργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της εκπαίδευσης» προβλέπει το σχέδιο νόμου κάτι που σημαίνει πως θα αναβαθμίζονται οι διευθυντές των σχολείων ενώ αντίθετα θα υποβαθμίζεται ο ρόλος του συλλόγου διδασκόντων. Παράλληλα, οι διοικητικές υπηρεσίες της εκπαίδευσης μειώνονται. Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο που υπογράφει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, και το οποίο έδωσε προς δημόσια διαβούλευση, «η προτεινόμενη δομή του συστήματος διοίκησης τοποθετεί στο κέντρο τη σχολική μονάδα σαν το βασικό κύτταρο του εκπαιδευτικού συστήματος».
Πιο συγκεκριμένα, στις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με το Βήμα, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: 
- Ενισχυμένη Σχολική Μονάδα με αναβαθμισμένες τις αρμοδιότητες και τον ρόλο του διευθυντή και ανοικτή συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
- «Καρτέλα» κάθε σχολείου για την αποτύπωση του ανθρώπινου δυναμικού (μαθητές, εκπαιδευτικοί) και των υποδομών (κτίρια, εξοπλισμοί, εργαστήρια).
- Περιορισμός των επιπέδων της διοίκησης και η μεταφορά αρμοδιοτήτων στη ΣχολικήΜονάδα ή στην Ομάδα Σχολείων.
- Δημιουργία Ενότητας Σχολείων για κοινή διοικητική υποστήριξη (σε περιπτώσεις μικρών σχολικών μονάδων) και κοινή εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων.
- Σχεδιασμός της λειτουργίας κάθε σχολείου κατά Δήμο«ώστε να επιτυγχάνεται το ικανοποιητικό μέγεθος σχολείου, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...