Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Έγγραφο του ΥΠΕΞ αποκαλύπτει τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Καστελόριζο

Στις 15 Μαρτίου η Αθήνα έδωσε με καθυστέρηση εντολή στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα εντολή να προχωρήσει σε διάβημα και να επιδώσει ρηματική διακοίνωση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, στο “Άκρως Απόρρητο” τηλεγράφημα που έστειλε ο πρέσβης Φώτης Ξυδάς την επομένη, 16 Μαρτίου, στην Αθήνα, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι ο συνομιλητής του (ο τμηματάρχης Ναυτικών
Υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών) υπήρξε ιδιαίτερα ευθύς ως και κυνικός, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο. Συγκεκριμένα, αφού ο Έλληνας πρέσβης έθιξε το θέμα των συντεταγμένων που εδόθησαν στο ιταλικό ερευνητικό σκάφος EXPLORA, o Τούρκος διπλωμάτης τού επεσήμανε ότι η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου περιορίζεται στα χωρικά του ύδατα, καθώς και ότι η νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ευνοεί την τουρκική θέση.
Όπως είναι ξεκάθαρο, η Άγκυρα πιστεύει ότι το ακριτικό νησί έχει μόνο χωρικά ύδατα και τίποτα άλλο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η τουρκική θέση είχε διατυπωθεί ξανά από τον διευθυντή Αεροναυτικών Υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τον Αύγουστο του 2010. Στην περίπτωση του EXPLORA προκύπτει ότι υπήρξε απόλυτη σύμπνοια ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών και στους στρατιωτικούς για την αποστολή της κορβέτας στην περιοχή. Επιπλέον, κατέστη σαφές στον Έλληνα πρέσβη ότι ανάλογα περιστατικά θα συνεχίσουν να συμβαίνουν ώσπου να διευθετηθεί η διαφορά των δύο χωρών σχετικά με την υφαλοκρηπίδα – χωρίς όμως να εξηγείται πώς θα επιτευχθεί αυτό χωρίς την αποφυγή προκλητικών ενεργειών. Ο Τούρκος διπλωμάτης δε δίστασε ακόμη να επισημάνει ότι όταν τον Ιούλιο του 2010 είχε βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου το γνωστό μας PIRI REIS, είχε παρενοχληθεί από ελληνικό πολεμικό σκάφος!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...